Kutyuskám

Honnan fogadjak örökbe?

Hazánkban jellemzően a következő helyekről fogadhatsz örökbe: gyepmesteri telep, állatmenhely, fajtamentők, állatvédelmi szervezetek/egyesületek/alapítványok. Ez a cikk arra hivatott, hogy jobban rá láss melyik mit is jelent.

Gyepmesteri telep
A legtöbb városban találhatsz ilyen helyet. Ők az adott város önkormányzatával kötött megállapodás alapján látják el a feladataikat. Ez főleg az utcák rendfenntartását jelenti. Ide tartozik az elhullott állati tetemek elszállítása és megsemmisítése. Valamint a kóbor kutyák befogása, a nem kívánt ebek átvétele. Vállalják a hozzájuk került állat 14 napig tartó karanténba helyezését. Ha a gazdi addig nem jelentkezik érte az állat a két hét lejárta után szabadon örökbeadható vagy elaltatható. A legtöbb ebtelepen nincs megfelelően gondoskodva az állatok orvosi ellátásáról, a rehabilitációjukról és a gazdikeresésről.

Állatmenhely
Általában civilek által létrehozott egyesületek telephellyel. Jellemzően állami támogatás nélkül, az adó 1%-ából, önerőből és a támogatók jóvoltából tartják fent magukat. Az itt dolgozók erőt, időt, pénzt nem kímélve azon dolgoznak, hogy mentvényeiknek a lehetőségekhez képest minél jobb életet biztosíthassanak. Állatszeretetük és a segíteni vágyásuk elhivatottá teszik őket. Munkájukat nagyon sokféle képpen segítheted akár ingyen reklámmal, pénz vagy tárgyi adománnyal, önkéntes munkával, személyes vagy virtuális örökbefogadással. Egy menhely kizárólag oltott, ivartalanított kutyát ad örökbe. Amelyik nem így jár el ott kérdéses az igazi cél.

Fajtamentők
Ezek az alapítványok egy bizonyos fajta megmentésére szakosodtak. Céljuk az általuk támogatott fajta mentése, közterületről való befogása, átvétele, elhelyezése, megfelelő ellátás biztosítása. Nem utolsó sorban a szaporító telepeken kihasznált utána pedig az utcára dobott állatokat is mentik és rehabilitálják. Ha nem szeretnél kiadni százezreket egy törzskönyves kutyáért de beleszerettél egy konkrét fajtába akkor keresd a fajtamentőket.

Állatvédelmi szervezetek/egyesületek:
Szintén civilek által létrehozott és működtetett szervezet. Mivel a legtöbb nem rendelkezik kennelsorral ezért csak akkor tudnak segíteni a gyepin raboskodó állatokon, ha rendelkeznek elég ideiglenes majd később végleges örökbefogadóval. Az ideiglenes befogadókkal és önkénteseikkel karöltve mindent megtesznek azért, hogy biztosítsák mentvényeik számára a megfelelő orvosi ellátást, rehabilitációt és megtalálják az álom gazdit.

Alapítványok
Ezen alapítványok tevékenységi területei változóak. Van amelyik menhelyet tart fenn és van, amelyik helyszíni mentésnél segít van, aki a kóbor állatok ivartalanítását támogatja, vagy a gyepire bekerülő, orvosi ellátásra szoruló kutyákat veszi gondozásába. Mások az állatkínzást és állatbántalmazást, gondatlan tartást bejelentő ügyek megoldásán fáradoznak.
A segítségnyújtás formájától függetlenül egy hiteles alapítvány egyik alapja kell, hogy legyen az átláthatóság. Tehát hogy tudd, ha adományozol nekik az a pénzt tényleg arra fogják felhasználni amire kapták.

error: Content is protected !!