Kutyuskám

francia bulldog mérgező ételek a kutyák számára

Mérgezések bent

Számos hétköznapi, de kutyák számára mérgező anyag található az otthonodban. Te tudod, hogy pontosan mik ezek? Ha nem vagy benne biztos akkor olvasd el Nagy Tamás állatorvos összefoglalóját.

tacsko csokis kekeszet lopna a pultrol mérgezo ételek a kutyád számára csoki

Csokoládé
Csoki esetén a theobromin és a koffein tartalom okozza a problémát kutyákban, így minél magasabb a kakótartalma az adott terméknek, annál kevesebbet kell megegyen az állat a mérgezéses tünetek kialakulásához. A tünetek függnek: 

  • a megevett csokoládé mennyiségétől
  • az állat testsúlyától
  • és egyedi érzékenységtől is 

Enyhébb esetben hányás, hasmenés, nyugtalanság látható és megemelkedett pulzus.

Súlyosabb mérgezésnél remegés, görcsök és akár halálos kimenetel is bekövetkezhet.

spániel pékárut ragcsál mergezo etelek a kutya szamara xilit

Xylitol
Az édesítőszerként használt Xylitol kutyákban már kis mennyiségben is nagyon intenzív inzulin választ idéz elő, ami gyors és erőteljes vércukorszint csökkenéshez vezet, mely akár halálos is lehet.

A tünetek megegyeznek az egyéb okból kialakuló hypoglycaemia (alacsony vércukorszint) tüneteivel:
– bágyadtság
– inaktivitás
– hányás
– instabil mozgás
– ájulás
– rohamok

Hagyma, fokhagyma
A hagymákban található N-propyl diszulfidok a vörösvérsejtek károsítása miatt mérgezőek a kutyák számára, ami vérszegénységhez és vesekárosodáshoz vezet. A jellemző tünetek:
bágyadtság
– gyengeség
– étvágytalanság
előrehaladott esetben:
halvány nyálkahártyák
– ájulás és
– pirosas vizelet
figyelhető meg.

kutya szamara mergezo etelek listaja

Szőlő és mazsola
A szőlő és ebből kifolyólag a mazsola szintén mérgező kutyák számára. A toxikus dózis kutyánként nagymértékben eltér (akár pár szem is elég) és vannak kutyák, akik gyakori fogyasztás mellett sem produkálnak tüneteket, de nem érdemes kísérletezni kedvencünkkel és célszerű távol tartani mindkettőtől. A mérgezésnek 6-12 órán belül testsúlyától is függnek:
– étvágytalanság
– bágyadtság
– gyengeség
– hányás
– hasmenés
– kiszáradás
– hasi fájdalom
– veseelégtelenség
 (akár 24-48 órán belül) lehetnek a következményei.

Alkohol
Habár ez a leggyakoribb mérgezési forrás, de nem csak alkoholos italok fogyasztásán keresztül juthat kiskedvencünk alkoholhoz. Egyes gyógyszerek, köptetők és tisztítószerek is tartalmaznak ethanolt, vagy izopropanolt, sőt az élesztőt tartalmazó, nyers tészták is hasonló hatást tudnak kiváltani, a fermentáció során keletkező alkoholok miatt.

Alkohol fogyasztás esetén már akár perceken belül jelentkezhetnek tünetek, melyek az elfogyasztott mennyiségtől függően változnak:
– nyálzás
– hányás
– hasmenés
– inkoordinált mozgás
– izgatottság
majd bágyadtság
– kiszáradás
– nehéz légzés
– eszméletvesztés
is előfordulhat

kölyök kutya egy csészét figyel kávé mérgező a kutyádnak

Kávé/koffein
Emberekhez hasonlóan a koffeinnek stimuláló hatása van kutyákban is, de sokkal könnyebben alakul ki túladagolásos tünetegyüttes az esetükben akár 30 perccel a fogyasztást követően. Ez azt jelenti, hogy akár pár teafilter, vagy kávébab elfogyasztása komoly gondot okozhat.
A tünetek (mint a legtöbb mérgezés esetén) az elfogyasztott koffein mennyiségétől és az állat testsúlyától is függnek:
– nyugtalanság
– hiperaktivitás
– hányás
– magas szívverésszám
– izomrángások, görcsök

Makadámdió
Habár a pontos folyamat még tisztázatlan, mégis a kutyák makadámdió fogyasztást követően mérgezéses tüneteket produkálnak körülbelül 12 órával a felvételt követően:
– hányás
– inkoordináció
– gyengeség
– bágyadtság
Ezen tünetek 48 órán belül általában megszűnnek enyhébb mérgezés esetén.

Szobanövények
Sajnos a legtöbb, háztartásokban is előforduló dísznövény mérgező hatású kisállataink számára. Macskák gyakrabban, de kutyák is néha megrágcsálják az egyes növényi részeket, adott esetben elfogyasztva kissebb nagyobb darabokat. A mérgező részek és a tünetek az adott növénytől függnek, így rendkívül fontos a növényfaj pontos beazonosítása a kezelés és a prognózis meghatározása érdekében. Itt igen nagy szerepe van a tulajdonosnak. Egy fotó segíthet a növény típusának a meghatározásában, de a legjobb, ha tudjuk, hogy milyen növényeket tartunk otthon, hiszen az állatorvos nem botanikus.

Gyógyszerek
Gyógyszerek esetén az alapelv: sose adj semmiféle emberi gyógyszert a kutyádnak, ami nem neki lett felírva. Vannak hatóanyagok, amik kutyák és emberek számára egyaránt használhatóak, de ezek listája rövid és általában azokhoz a gyógyszerekhez nyúlnak a tulajdonosok, amik igen káros hatást gyakorolnak már kis adagban is a kutyák szervezetére (ilyenek például a láz- és fájdalomcsillapítók).
A felvett gyógyszer típusa szerint vannak rendkívül súlyos esetek, amik igen gyors beavatkozást igényelnek (szívgyógyszerek, nyugtatók, stb), míg egyes hatóanyagok akár napok alatt fejtik ki a káros hatást, így a tünetek is később jelentkeznek. A kedvencünk életének érdekében az otthon megtalálható gyógyszereket mindig gondosan zárjuk el olyan helyre, ahol semmiféleképp sem fér hozzá illetéktelen és vigyázzunk, hogy felhasználás esetén se ejtsünk el belőle 1-1 szemet, hiszen előbb, vagy utóbb, de jó eséllyel a kutyánk gyomrában fogja végezni.

Általánosságban ezek az anyagok nagy dózisban hirtelen és súlyos tüneteket okoznak, alacsony dózisban hosszabb időn keresztül pedig általában szervkárosító hatások alakulhatnak ki. A mérgezés súlyossága a tünetmentestől a halálos kimenetelig terjedhet.

Azt láthatjuk, hogy rengeteg életveszélyt rejtő anyagot tárolunk és használunk háztartásainkban (és a lista közel sem teljes), egy apró figyelmetlenség pedig végzetes lehet kedvencünk számára.
Mint mindig, itt is a megelőzésen van a hangsúly és mivel 100%-ig biztosak sosem lehetünk abban, hogy a kutyánk nem fér hozzá valamelyikhez, így az én javaslatom az, hogy minimalizáljuk az otthonunkban fellelhető, állatok számára potenciálisan halálos anyagok számát. Kávét és hagymaféléket ettől még fogyaszthatunk persze, de például a xylit helyettesítésével nagyobb biztonságban lenne kedvencünk.
Ha pedig mégis szükséges az említett termékek jelenléte, akkor legyünk körültekintőek és mérgezés gyanúja esetén mielőbb keressük fel a legközelebbi állatorvost és kérjünk segítséget.

A következő írásban azt vesszük végig, hogy milyen mérgező hatású anyagokkal találkozhat kis kedvenced a ház körül.

error: Content is protected !!