Kutyuskám

A kutyád nem közkincs

Nagyon sok gazdi kérdezi tőlem, hogy mit csináljon amikor idegenek, kérdés nélkül a kutyájuk felé nyúlnak.

Ezzel a problémával már mi is sokszor találkoztunk, főleg mikor Zora a járgányával utazik a tömegközlekedésen.

Ezt a témakört fogjuk a mai posztban körbejárni.

Szóval utazunk a villamoson, kiskutyám a kocsijában nézelődik. Emberünk meglátja a kutyát és reflexből elkezd felé nyúlni, hogy megsimogatja. Én azonnal oda tettem a kettőjük közé a kezem de ez sem volt elég, tolta tovább hát picit még meg is legyintettem.

Kérlek ne érts félre. Nekem nem gond, ha valaki meg akarja simogatni de legalább kérdezze meg. A végső döntés amúgy is mindig Zoráé. Ha ő nem szeretné, nem kell részt vennie ilyen szituációkba.

Számomra elfogadhatatlan, hogy valaki engedély nélkül odanyúl egy kutyához mivel:

  • soha nem tudhatod, hogy az adott kutya hogy fog erre reagálni
  • lehet, hogy félős vagy bizonytalan, egy ilyen élmény csak ront a helyzeten
  • vagy túl pörgős és minden emberi kontaktustól csak még jobban szétesik
  • a kutyáknak is van személyes tere még ha ezt sokszor el is felejtik az emberek

Nagyon sok kistestű kutyával történik meg ez nap mint nap. Akkor is megsimogatják amikor neki erre egyáltalán nincs igénye. Ennek hatására az eb elvesztheti a bizalmát a gazdiban, a többi emberben és akár agresszióba, odakapásba is átfordulhat.

A felnőttek ilyen jellegű viselkedése az egyik ilyen érthetetlen dolog számomra. Véleményem szerint az ilyen viselkedés felettébb egoista hiszen kívülről úgy tűnik, csak az van a fejében, hogy neki most meg kell simogatni azt a kis szőrgombócot. Az, hogy ez estleg a kutyának vagy a gazdinak nem kellemes, meg sem fordul a fejében.

Ez ugyan olyan mint ha én odamennék egy ismeretlen kisgyerekhez és megsimogatnám a fejét, hogy jaj de kis aranyos. Szerinted melyik anyuka díjazná?

A másik ilyen „kedvenc” helyzetem amikor kisgyerekek nyúlnak a kutya felé. Velünk történt már olyan is, hogy szálunk le a villamosról és csak azt veszem észre, hogy az anyja mellett sétáló gyerek a kutyámat simogatja. Menet közben. Hátulról.

Zora jól szocializált és stabil idegrendszerű. Ezért az ilyen jellegű hirtelen érkező „támadások” nem vonnak maguk után kemény megtorlást.

De kérdezem én mi lesz akkor ha ugyanez a gyerek egyszer egy olyan kutya után nyúl, aki nem lesz ennyire türelmes?
Az oda fog kapni hiszen a kutya ösztönlény és mindig az adott szituációra reagál.
Ki lesz a hibás? Persze hogy a kutyás!

Remélem, hogy az itt felhozott példák eléggé gondolatébresztők számodra és most már jobban érted miért nem illendő kérdés nélkül megsimogatni bármilyen kutyát.

És ha van benned annyi, hogy megkérdezed de nemleges választ kapsz, azt is el kell tudni fogadni.
A négylábút a gazdája ismeri a legjobban és ha ő úgy ítéli meg, hogy nincs itt a simogatás ideje, biztosan jó okkal teszi ezt.

Most pedig következzen pár hasznos gyakorlati tipp, hogy gazdiként hogyan kezeld ezeket a helyzeteket:

  • ismerd a kutyádat és tudd, hogy hol vannak a határai
  • mindig figyeld a környezeted
  • ha valaki már messziről olvadozik a kutyád láttán, készülj fel, hívd be láb mellé, tedd egyértelművé, hogy most nem akartok ismerkedni
  • magyarázd el neki miért nem tartod jó ötletnek a simogatást
  • használd a tested, állj be elé, bármilyen módon akadályozd meg az érintést ha szükséges, persze igyekezz közben kedves maradni
  • a gyerekektől kérdezd meg, hogy tudja-e hogyan kell kutyát simogatni, a szégyenlősebbje ettől azonnal visszarohan anyucihoz, a beszédesebb fajtát addig is szóval lehet tartani amíg anyuka megérkezik plusz a felelős állattartásra nevelést már kicsi korban érdemes elkezdeni
  • ha semmi nem használ akkor menjetek el onnan

Kutyád lelki és testi jólétének biztosítása a te feladatod. A megbízható vezető egyik ismertető jele, hogy megakadályozza az olyan történéseket, amik kellemetlenséget okozhatnak kutyuskájának.

Ha így teszel nem csak a kiskutyád szemében leszel hiteles vezető hanem megtanulsz kiállni is magatokért. Win win!

Ne feledd
A kutyád nem közkincs!
Minden esetben te döntöd el, hogy ki, mikor és hogyan érhet hozzá.

error: Content is protected !!