Kutyuskám

Kölyökkori csipkedés

Milyen aranyos, gondolja sok gazdi a videót nézve. Tréner szempontból viszont más a véleményem.

Miért harap a kiskutya?
Ők nem rendelkeznek kezekkel ezért mindent a szájukkal fedeznek fel. Kiváltképpen igaz ez a kölyökkutyákra, akik még csak most ismerkednek az őket körülvevő világgal. Számukra a rágcsálás teljesen normális dolognak számít, ami a 3 és 6 hónapos kor között a legintenzívebb.

Ebben az időszakban történik meg a fogváltás ami az ínyt feszítő, fájdalmas érzéssel jár. Enyhíthetjük a kellemetlenséget azzal, ha a rágójátékot/jutalomfalatot használat előtt a hűtőszekrénybe/fagyasztóba tesszük, hiszen a hideg kedvezően hat a fájdalomra.

A kicsiknek meg kell tanulniuk, hogy az embert semmilyen okból nem harapdálhatják. A mi felelősségünk kijelölni és betartatni az egyértelmű határokat. Ne bíztassuk, ne adjuk a szájába a kezünket önszántunkból. Úgy is elő fog fordulni, hogy belénk kóstol.

Több technika közül is választhatunk:

  • kínáljunk fel neki egy játékot a kezünk helyett. Ha sikerül átirányítani a figyelmét, nyert ügyünk van.
  • Figyelem! Csak a 0-5-ös intenzitású harapást oldhatjuk meg csereüzlettel.
  • Ha a cincálás erőssége 5-10-ig terjedő skálán mozog akkor a csere csak megerősíti a kicsit: „ha elég erősen harapok megkapom, amit akarok.”
  • akármilyen óvatos is próbálja rajtunk élesíteni a fogait, mindig egy nagyon magas „au” hang kiadásával válaszoljunk és azonnal szüntessük meg a játékot, vonjuk meg a figyelmünket a kölyöktől legalább fél percre.
  • ha ez sem hatja meg és tovább folytatja a támadást, azonnal hagyjuk el a helyiséget legalább 1 percre.
  • a gyakorlás során kerüljük a szidást, orra koppintást. Valószínűleg ezzel a viselkedéssel a kölyököt csak a még vadabb játékra ösztönöznénk.

A fent említett ismétlődő negatív visszajelzésekkel a kölyök hamar megtanulja, meddig mehet el.
Mondanom sem kell, hogy a siker kulcsa a sok gyakorlás, türelem, következetesség és a határozottság.

Aki egyszer hangosan feljajdul, a következő próbálkozásánál viszont lelkesen játszik tovább a kutyával, ne csodálkozzon, hogy nem jön a kívánt eredmény.

error: Content is protected !!