Kutyuskám

Viharfélelem

Biztosan Te is észrevetted már, hogy a mostani viharok különböznek az öt évvel ezelőttiektől.

Ez azért van mert hazánk időjárása egyre jobban a mediterrán térségekére hasonlít. A viharok teljesen váratlanul, a semmiből jönnek.

Kutyáinkat a következő tényezők teszik nyugtalanná ilyenkor:

  • a hirtelen időjárásváltozás
  • a szél
  • a mennydörgés hangja
  • a villámlás
  • a légköri nyomás változása
  • az alacsony frekvenciájú vihart kísérő hangok
  • illatok, amit mi emberek már nem is érzékelünk és
  • a statikus elektromosság 

Az állatokban kódolva van, hogy tartsanak a nagyobb természeti csapásoktól hiszen így maradnak életben.

A kutyák természetes környezetükben már a vihar legapróbb előjeleit is érzékelik és még előtte biztonságos helyre vonulnak.

A másik segítség, hogy ott van körülöttük a falka, aminek tagjai megnyugtatóan hatnak egymásra.

A ’modern’ kutya mozgástere az ember által korlátozott, nem tud időben ’elmenekülni’ a veszély elől, bizonyos esetekben egyedül kénytelen átvészelni a vihart.

Az ember is felerősítheti a félelmet azzal, ha nem jól kezeli, nem tudja kioldani a kutyát vagy maga is tart a vihartól.

Ezért van az, hogy emberrel együtt élő kutyáknál sokkal nagyobb százalékban alakul ki a viharfélelem mint a szabadon élő társaiknál.

Az erős félelmet genetikai szinten is hordozhatja magában, ha már a szülei is tartottak a vihartól, vagy ha szaporítótól származik a kutyus, ahol nem feltétlenül fordítanak kellő figyelmet a stabil idegrendszer megerősítésére.

Egy tanulmány szerint a kutyafajtákon belül is eltérő, hogy melyik, hogy reagál a viharra.

De bármi is legyen az oka, ha jó a kapcsolat kutya és gazdi között megelőzhető/csökkenthető a félelem.

Lássuk hogyan:

  • Ha olyan helyen élsz, ahol sűrűn előfordulnak az ilyen jellegű viharok érdemes a kutyust már a hozzád kerülés pillanatától ellen kondicionálni legalább a hangokra. Ne várjuk meg amíg felerősödik a félelem. Amikor éppen eszik vagy játszik elindíthatsz, nagyon halkan, egy felvételt, ami a vihar hangjait utánozza. Persze valódi vihar esetén a szél, az eső kopogása és a légnyomásváltozás is jelen van, de így legalább a hanghatásokat megszokja.
  • Figyeld az előrejelzést és ha jön a vihar tartsatok VIHAR BULIT. Kerüljön elő a kedvenc játék, a legfinomabb falatok, húzzátok le a redőnyöket, hallgassatok hangos zenét, örüljetek, ünnepeljetek, mozogjatok, ha az segít a kutyának feloldódni, játszatok, birkózzatok együtt, tereljétek el a figyelmét. Ha van rá lehetőség ülj ki vele a teraszra, verandára, ablakba. Nézzétek végig együtt a vihart élvezzétek a villámokat. A cél az, hogy pozitív élmények társulnak a vihar emlékéhez.
  • Lélegezz, mozogj nyugodtan! Ilyenkor neked kell a biztonság szigetének lenned. Ha nyugodt tudsz maradni és úgy viselkedsz, mint ha semmi sem történne egy idő után a kutya is lecsillapodik. Ne feledd, az eb mindig téged figyel. Te vagy számára az, aki átsegítheti az ilyen helyzeteken.
  • Ha keresi veled a fizikai kontaktot, légy ott vele. Adj biztonságot, ülj le mellé a földre akár rá is rakhatod a kezed, vagy engedheted, hogy hozzád bújjon. Az ideges simogatást, az öledbe mászást, a túl sok beszédet viszont érdemes mellőzni hiszen így csak megerősíted a kutyuskádban, hogy: igen, félni kell a vihartól.
  • Büntetni semmiképpen sem szabad. Ha kárt tett valamiben akkor sem.
  • Lakáson belül általában a fürdőszoba a kedvenc búvóhely. Állítólag azért mert, ha cseréppel vagy porcelánnal érintkezik, akkor kevesebb statikus elektromosságot érzékel. Engedd be a fürdőbe, készíts neki egy kis búvóhelyet párnákból, hogy legyen hová elvonulnia. Hagyd égve a villanyt és az ajtó is maradjon nyitva, hogy bármikor kijöhessen. 
  • Ha kinti kutyáról van szó akkor biztosíts neki szabad bejárást a garázsba, pincébe akár az előszobába is, amíg el nem vonul a vihar.

Fordulj megértéssel és türelemmel a kutyád felé és tegyél meg mindent azért, hogy a lehető legkevesebb stressz érje.

error: Content is protected !!