Kutyuskám

Milyen a jó vezető?

A kutyának nyugodt, határozott, magabiztos, következetes és türelmes vezetőre van szüksége.

Lássuk az egyes szavak mit is jelentenek pontosan a kutyák világában.

Hogy mindenki számára egyértelmű legyen az ide tartozó szavak jelentését is megjelenítem a magyar értelmező szótárból idézve.

Határozott: nem összekeverendő az agresszív viselkedéssel. Sokszor tapasztalom főleg férfiaknál, hogy ha azt kérem tőlük legyenek határozottak, azonnal felemelik a hangjukat vagy befeszülnek. A kutya számára ez a viselkedés minden, csak nem határozott. A határozottság véleményem szerint akkor lesz hihető kedvenced számára ha az adott pl: szabályt tényleg komolyan gondolod.


Jelentése: Teljesen bizonyos, nem kételkedő ember. Eltökélt, szilárd akaratú, magabiztos viselkedésű, természetű személy.


Példa: A határozott vásárló már előre tudta, hogy melyik ruhát veszi meg.

Magabiztos: nem hezitál egy másodpercet sem ha át kell menni az úton, vagy ha hirtelen fellépő szituációba keverednek a séta során. Mindig figyeli a környezetét és tudatában van annak mi történik körülöttük. A magabiztosság fejleszthető legjobban olyan helyzetekben ami egy picit kívül esik a komfortzóna határain. Ha pici kihívásokat támasztasz magad felé és azokat sikerül teljesíteni akkor az önbizalmad is növekedni fog. Ettől pedig még jobb vezetőnek fogsz látszani a kutyád szemében.


Jelentése: Kétségek nélküli személy, aki bizonyos saját adottságaiban, tudásában és problémamegoldó képességében. Fellépésében erőt mutató akinek magatartása és tettei alapján mások elhiszik róla, hogy ő kellően szilárd és kitartó, így eléggé megbízható és hitelt érdemlő ember.


Példa: Csak a kellően magabiztos úszók mehetnek be a mély vízbe!

Nyugodt: bármennyire is rossz napod volt, bármennyire is kiborít a kutyád viselkedése vannak azok a helyzetek amikor nyugalmat kell erőltetned magadra. Ilyen például a behívás ahol mindig meg kell dicsérni a kutyust ha beérkezett hozzád. Igen, akkor is amikor szíved szerint jól leteremtenéd, hogy nem jött oda első szóra.


Jelentése: mozgás, kavarodás, zavar vagy izgatottság nélküli mód, békésen, higgadtan.


Példa: Nyugodtan ült a helyén és végezte a munkáját.

Következetes: ezt a szót egyszer a homlokomra fogom tetováltatni. Szerintem a legtöbb kutyatréner nevében mondhatom, hogy ez az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb tulajdonság amivel a kutyád viselkedését a megfelelő mederbe tudod terelni. Eszméletlen sok problémától megmentheted magadat és a négylábúdat is ha már az első naptól következetesen viselkedsz vele.

Jelentése: Elveit követő, mindig ugyanúgy viselkedő személy, akinek a tettei összhangban vannak egymással és az eredeti döntésekkel. Hozzáállást, módszert, működést eltérések, változtatások nélkül követő, ennek mindenben megfelelő ember.

Példa: A következetes szülő maga is betartja, amit a gyerektől megkövetel.

Türelmes: ez szintén egy nagyon hasznos vezetői tulajdonság és merem állítani nem lehet eleget gyakorolni. Vannak olyan kutyusok akik nagyon jól kitapasztalták már, hogy hol van az a pont ahol elveszted az adott feladat követelésében a türelmedet és ráhagyod a dolgot. Ilyenkor kell megmakacsolnod magad, venni pár nagy levegőt, nem feladni és kivárni amíg megcsinálja amit kértél tőle. Lehet, hogy ez az elején hosszú percekbe telik vagy rengeteg ismétlésbe de ha kitartsz egy idő után megérti, hogy nem létezik más út.


Jelentése: Kitartó szándék, saját célunk fenntartása annak eléréséig az akadályok ellenére anélkül, hogy ezek rossz kedvet okoznának, vagy miattuk erőszakhoz folyamodnánk. Folyamatos törekvés az eredeti cél elérésére annak ellenére, hogy eddigi megoldásaink nem működtek. Nyugodt várakozás, az a képesség, hogy hosszú ideig nyugodtan várakozzunk, és a késlekedés ne tegyen ingerültté.


Példa: Egy gyerek tanítása türelem nélkül nem lehetséges.

Ismerek olyan embert aki így született. Ezek az értékek természetesek számára.
Olyan is van, hogy jelen volt az életében egy olyan személy aki átadta neki ezt a tudást. Állatokkal foglakozó szülő, nagyszülő, nagybácsi/néni, ismerős.

Ha nem is vagy felvértezve ezekkel a hasznos jellemvonásokkal akkor sem kell elkeseredni.
Mindegyikük tanulható és fejleszthető.

És mi más lehetne erre alkalmasabb motiváció mint az, hogy kiskutyád mindig biztonságban érezhesse magát egy számára hiteles vezető oldalán.

error: Content is protected !!