Kutyuskám

Kutyák érzékei - Szaglás

Az előző bejegyzésben már megtudtuk, hogy milyen csodákat rejt a nedves kutyaorr. Ma pedig azt járjuk körül, hogy hogyan is működik ez a csodálatos érzék: a szaglás.

A kutya az illatokon keresztül „látja” a világot. Vakon és süketen születik de ez orra az első perctől kezdve működik. Ezért fordulhat elő az, hogy ha valamilyen oknál fogva el is veszti a látását akkor is képes teljes életet élni.

Szaglása háromdimenziós, azaz a beérkező illatinformáció alapján pontosan meg tudja határozni annak irányát valamint a szag forrásának minőségét – élőlény vagy élettelen tárgy – és pontos elhelyezkedését az adott területen belül. Sokkal hamarabb tudja, hogy ha valaki vagy valami közeledik felé mint ahogy az a gazdi észrevenné.

Hogyan működik a szaglás?

Amikor feltartott fejjel beleszimatol a levegőbe, orrának nedves, külső része segít neki megragadni a levegő által szállított illatokat. Az orrában elhelyezkedő speciális szövetréteg két különböző részre osztja a belélegzett levegőt. Az egyik az oxigénellátást biztosítja – 90%-a vándorol tovább a légutakon át a tüdőbe. A másik a szaglás funkcióját látja el – a többi 10% a szaglásért felelős orrkagylóba érkezik.

Míg az embernek csak 6 millió addig a kutyának 300 millió szaglóreceptora van amelyek segítségével felfogja az illatmolekulákat, majd elektromos impulzusokat küldenek az agynak, hogy elemezze a beérkezett adatokat. Az információk rendkívül gyorsan jutnak el az agy hormonális rendszer központjába ami az érzelmek feldolgozásáért is felelős. Ez magyarázhatja azt, hogy kis kedvencünk reakció ideje lényegesen gyorsabb a miénknél, szinte a zsigereiből fakad.

A kutya szaglásának pontossága 10-100 ezerszerese az átlag emberéhez képest. Ezt úgy képzeld el, hogy amíg te egy csepp parfüm illatát megérzed egy szobában, addig a kutyának az sem jelent gondot, ha ugyanabban a cseppben foglalt különböző illatanyagokat kellene kiszagolnia egy bezárt stadionban sőt, még további összetevőire is tudná bontani azt. Amikor ebédet készítesz te az étel egész illatát érzed de Ő pontosan meg tudja határozni a különböző alapanyagokat csak az illatok alapján.

Tudtad?

  • több mint 1000 különböző szagot képes felismerni
  • minden szag más mintázatot kap a kutya fejében
  • emlékeit főleg szagok alapján alkotja meg és tárolja
  • agyának szaglásért felelős része méretarányosan számolva negyvenszer nagyobb, mint az emberé
  • képes egymástól függetlenül mozgatni a két orrcimpáját
  • az, hogy éppen a jobb vagy a bal cimpáját használja elárulja, hogy éppen melyik agyféltekéjével értelmezni az adott illatot
  • képes érzékelni az idő múlását a szagok intenzitásából, le tudja olvasni ruhádról, cipődről, hogy hol jártál, mit ettél és mit csináltál aznap

Egy utca sarok, egy vízcsap vagy egy népszerű fa egy komplett „üzenőfal” a kutya számára. Leolvassa, hogy ki járt ott, mikor, milyen nemű volt, milyen volt az aktuális fizikai és lelki állapota vagy, hogy mit evett reggelire.

Amikor kutyuskád szaglászik az agya legalább 60% a szagok feldolgozásával van elfoglalva. Én ezért is szeretem hagyni Zorának, hogy kedvére szaglásszon. Ez számára egy kemény agymunka amiben kellemesen elfárad közben pedig az egyik legtermészetesebb viselkedést gyakorolja.

Neked is javaslom, hogy amikor csak teheted engedd meg a kutyádnak, hogy elolvassa a „napi híreket”. Meglátod sokkal nyugodtabb és fáradtabb lesz tőle.

error: Content is protected !!