Kutyuskám

Kutyák érzékei - Hallás

Azok a csodálatos kajla, bojhos, felfelé álló vagy lekonyuló, gyűrögetni való kutyafülek. Ahány fajta annyi formája létezik.

  • De mire is használja kutyuskánk a füleit?
  • Mennyi izom mozgatja őket?
  • Mennyivel jobban hallanak nálunk?
  • Miért működik olyan jól a kutyasíp?

Ezekre a kérdésekre és még sok másikra is megkapod a választ ebben az írásban.

A kutya süketen jön a világra. Az első hangokkal 3 hetes korában találkozik

Kis kedvencünk hallása négyszer jobb a miénknél.

A fülét 18 izom mozgatja amelyek segítenek pontosan meghatározni merről is érkezik a számára érdekes hang.

A fül állása és pozíciója rengeteg információt tartalmaz az eb aktuális kedélyállapotáról, ezért érdemes megfigyelni és felismerni a különböző fültartásokat.

Egyes fajták úgy mint a retriever, a juhászkutya vagy a terrier jobban hall többi fajtársánál. Erre a tulajdonságra a tudatos tenyésztés során erősített rá az ember.

Tudtad?

Amíg te úgy gondolod a lakásod csendes Ő ezt teljesen máshogy érzékelheti.
Kutyuskád azokat a hangokat is hallja amik magasabbak 20 000 Hz-nél.

Az olyan elektronikus eszközök mint a LED lámpák, kvarcórák, elektromos vezetékek a falakban, amelyek nekünk hangtalannak tűnnek kiadhatnak ilyen magas frekvenciájú zajokat.

A kutyasíp például 20 000 Hz-nél nagyobb hangot bocsát ki, amely megmagyarázza, hogy a kutyád miért reagál rá, miközben mi emberek alig halljuk.

De nem csak a magasabb rezgésű hangokat hallja hanem a sokkal messzebbről jövőket is.

Te is biztos megfigyelted már, hogy kutyusod az ajtónál vár jóval az előtt, hogy az egyik családtagod megérkezik. Ez azért lehetséges mert Ő már akkor tudja, hogy a Gazdája úton van felé amikor az még csak 250 méternyire jár.

Ezért tűnhet úgy mintha egy hatodik érzék súgná meg neki, mikor érkezik haza.

Szuperérzékeny hallásával egy pillanat alatt ráhangolódik a szívverésünkre, felméri mennyire vagyunk feszültek és annak megfelelően idomul hozzánk.

Hihetetlen de saját szívverését a miénkhez igazítja. Amikor ott állsz előtte ő pontosan érzi, tudja, hallja, hogy éppen hogy érzed magad. Nem tudod becsapni.

Tanulmányok azt is igazolták, hogy ha a Gazda stresszes állapotban van az hosszú távon a kutyája hangulatára és egészségére is kihatással van.

Ennek tudatában, ha nehéz napom volt, mindig megállok, veszek pár nagy levegőt, vissza nyugtatom a szívverésem, mielőtt belépek az ajtón. Tudatosan szánok erre rá pár percet, hogy ne vigyem be a saját feszültségem Zora életébe.

error: Content is protected !!