Kutyuskám

Ismerkedés szabályai

A minap összefutottam egy három hónapos farkaskutya kölyökkel és gazdájával.
A pici szó szerint odarángatta tulajdonosát az én öreg bulldogomhoz.
Nem rossz szándékból, csak ismerkedni szerettet volna. Közben a gazdi megkérdezte, hogy oda engedheti-e?

És mit válaszoltam? Aki rendszeresen olvassa a bejegyzéseimet (pl:szocializáció más állatokkal) már biztosan tudja.
A válasz nem volt más, mint az, hogy:

Így biztosan nem!

Miért válaszoltam ezt? Mert:

  • az öreg kutyusom már sem fizikailag sem lelkileg nem kedveli, ha lerohanják
  • a kölyök megtanulja, hogy ilyen intenzíven kell találkozni másik kutyákkal, ez hosszú távon – amikor már kifejlett példány lesz, összetűzéseket eredményezhet.
  • a kutyus azt hiszi neki kell eldöntenie mikor, kihez, hogyan fog odamenni – már most önálló döntéseket hoz, ami ilyen pici kutyánál, aki most ismerkedik a világgal szintén nem szerencsés
  • arra is rájön, ha rángatja a pórázt arra mennek majd, amerre ő akarja – és huss máris elrepült a laza pórázas séta megalapozásának lehetősége

A gazdi persze erre felkapta a fejét és rögtön kaptam is a következő kérdést, hogy akkor hogyan engedje oda?

  • először kellő távolságból kérdezd meg a másik tulajdonost, hogy barátkozhatnak-e a kutyák. Ne az közben kérdezz miközben az ebek orra már régen összeért.
  • ha igen a válasz akkor is érdemes először leültetni a kicsit – ez segít, hogy megszűnjön a póráz feszülés és a kiskutya is megtanulja, hogy mielőtt barátkozni indul, le kell ülnie. Itt az Ül és Vársz parancsokkal tehetjük egyszerűbbé a feladat megértését számára.
  • érdemes megvárni az ülés után még egy szemkontaktust is, hogy a kis szőrgombóc megtanulja, kérdezni kell mielőtt odamegyünk a másikhoz – ezzel az egyszerű találkozási rendszerrel nagyon hamar elejét lehet venni az oly sok kellemetlenséget okozó „lerohanok minden kutyát” üdvözlési formának. Ennek gördülékennyé tétele érdekében a Figyelj feladatot alkalmazhatod.
  • amíg összehozod az Ül/ Vársz/Figyelj parancsokat minden kutyának van ideje lecsillapodni sőt, a sajátunkkal közben azt is megértetjük, hogy akkor is szót kell fogadnia, ha egy másik kutya is jelen van. Ez a későbbiekben nagyon hasznos tudás lesz főleg, hogy felnőtt korában eléri majd a 35 kg.

Sokszor hallottad már tőlem, de nem győzöm elégszer mondani, a kölyökkutya nevelésénél mindig a MEGELŐZÉSRE fókuszálunk.
Motiválva, következetesen, sokszor ismételve, az ő nyelvén elmagyarázva neki, hogy milyen szituációban milyen viselkedést várunk el tőle.
Hosszú távon ez különbözteti meg a jól nevelt kutyát a csirkefogóktól.

Végezetül pedig következzen egy rövid videós segítség az ismerkedés helyes elsajátításához:

Azt láthatod, hogy gyakorlatban hogyan is néz ki a helyes találkozás tanításának első fázisa.

Ha ezt a technikát következetesen alkalmazod akkor kutyuskád nagyon hamar megérti majd, hogy mit vársz el tőle ha ismerős vagy ismeretlen kutyát lát.

Ha egyedül nem boldogulsz vedd fel velem a kapcsolato és boldogan segítek a tanulásban.

error: Content is protected !!