Kutyuskám

Téli felkészülés - kinti kutya

Következzen a kertben tartott kutyuskák ’téliesítése’.

Szőr, mancs, karom
Ideális esetben a kint tartott ebek szervezete az időjárás változásaival együtt készül fel a téli hónapokra.
Fokozatosan lecseréli nyári szőrzetét egy vastagabb, téli bundára.
Ez teljesen természetes folyamat. A vedlési időszakban rendszeres fésüléssel segíthetsz a bundát egészségesen és filcmentesen tartani.
Szintén fontos megjegyezni, hogy az udvaron tartott kutyát a hideg idő beálltával semmiképp se fürdesd.
Egyrészt így nagyon könnyen megfázhat, másfelől a samponnal lemosod a télen jótékonyan védelmező zsírréteget a szőrzetről.
Télen ne nyírd rövidre a szőrét.
A mancsokat, karmokat rendszeresen ellenőrizd, hogy nem sérült-e.

Kutyaház
Érdemes jó minőségűt választani hiszen kutyusunk egészsége megőrzésében kulcsfontosságú szerepet játszik. Az ideális kutyaház a következőkkel rendelkezik:

A teteje nyitható, ez megkönnyíti a takarítást. Lapos de picit döntött így onnan is kémlelheti a portát. Rendelkezzen megfelelő hosszúságú előtetővel, ami meggátolja, hogy az eső és a hó beessen a házába.

Anyagát tekintve részesítsd előnyben a természetes alapanyagokat. Ha lehet duplafalú házat válasz megfelelő szigeteléssel. Az sem árt, ha a belső tér osztott ezáltal jobban véd a széltől, valamint jobban tartja a meleget.

Bejáratot lásd el könnyen le és felszerelhető huzatfogó függönnyel, így is elősegítve a benti meleg megtartását.

Igyekezz olyan helyre tenni a házat, ahonnan könnyen belátja az őrizni való területet, így nagyobb eséllyel használja majd. Az én kutyusom sem használta addig a kutyaházat amíg meg nem találtuk a számára ideális helyet, ezért ezzel nyugodtan kísérletezz.

Ajánlott a házat raklappal megemelni, hogy a csapadék ne áztassa fel az alját.

És mit tegyél a kutyuskád alá?
A legjobb választás, ha szalmával béleled a téli fekhelyét, jó vastagon. Ha nedves is lesz akkor is könnyen kiszárad és az állat át tudja forgatni a nedves részeket, tud benne búvóhelyet készíteni. Az almot hetente cseréld frissre!

Hogy megelőzhesd a szalma kihordását tegyél fel egy kisebb küszöböt is az ajtóra.

A különböző pokrócok és egyéb textíliák azért nem felelnek meg ennek a célnak, mert könnyen átnedvesednek, nehezen száradnak, a kutya a nedves anyagtól tüdőgyulladást is kaphat.

Etetés
Hideg idő beköszöntével érdemes emelni a táplálék mennyiségén legalább 10-20 %-kal, vagy egy magasabb energia tartalmú tápra váltani.

Víz
Zord időben az ivóvíz gyorsan befagy ezért, ha megoldható naponta többször is biztosíts neki friss, langyos vizet. Az is egy megoldás, ha az ételét meleg vízbe áztatod, így több folyadékot juttathatsz a szervezetébe.

Hideg
Extrém hidegek vagy tartósan fagypont alatti hőmérsékletek idején javasolt a kinti kutyát is beengedni legalább estére egy melegebb helyre. Ez lehet a garázs, pince vagy akár a lakás (előszoba).

FONTOS!
Ne kösd ki a kutyusodat, mert, ha feltekeredik valami köré és nem tud bemenni a házába, pillanatok alatt megvan a baj.

error: Content is protected !!