Kutyuskám

Felugrálás

Az elején a gazdik nagyon cukinak tartják, ha az eb felugrál rájuk.
Ha ilyenkor még meg is simogatják a kutyust, az gyorsan megtanulja, az ugrálás kifizetődő.

Ha figyeltél már meg valaha egy falkát, mindig egyértelmű volt, hogy a magas pozícióban lévő társukra nem ugrálnak, és ha ez mégis előfordul az elszenvedő fél rögtön figyelmezteti az elkövetőt, hogy túllépett egy határt.
Te sem ugrálsz a főnököd nyakába.
Legalább is remélem.

Alapvetően nincs azzal semmi baj, ha FIFIKE rád ugrik persze csak akkor, ha azt TE kérted tőle és nem Ő döntött úgy, hogy ha akarod, ha nem, most tiszta sár leszel.

A kutya nem fog különbséget tenni az között, hogy éppen szép vagy játszós ruhában vagy.

És akkor is így fog viselkedni, ha a szomszéd Pistike vagy a nagyi jön át látogatóba.

Mielőtt eldöntenéd hogyan reagálj, érdemes megérteni mi a kiváltó oka a felugrálásnak:
  • dominancia – így akarja átvenni a helyzet irányítását, ha ezt hagyjuk neki akkor más helyzetekben is úgy gondolja majd, azt csinál velünk, amit csak akar. Ez az egyszerűnek tűnő probléma nagy mértékben aláássa a gazdi tekintélyét a kutya szemében.
  • üdvözlés – így akar köszönteni téged
  • játékra hívás – így szeretné jelezni neked, hogy játszani szeretne
  • kíváncsiság – főleg a kölyökkutyákra jellemző. Az arcunk és a genitáliák környéke hordozza rólunk a legtöbb információt, így ezeket a helyeket szeretnék tüzetesen átvizsgálni
  • figyelem követelése – saját magunk erősítjük meg, hogy ezzel a viselkedéssel eléri a célját
  • túlizgatottság – kevés fizikai és agyi fárasztás következménye
  • biztonság keresése – félősebb kutyusoknál sokszor látható, hogy a gazdi lábaiba kapaszkodva próbálnak menekülni a számukra kellemetlen helyzetből
  • etetés, póráz látványa – izgalmat kiváltó helyzetek
  • hazaérkezés – fejleszd mesterfokra az ignorációt, ilyenkor nem az imádott ölebedet ignorálod hanem az aktuális viselkedését.
  • vendégek fogadása – kérj meg pár barátot, hogy rendszeresen „látogassanak meg” így velük is gyakorolhattok.

HOGYAN ELŐZHETŐ MEG?
Hazaérkezéskor ne üdvözöld rögtön a kutyát. Várd meg amíg lehiggad.

Ha segítségkérés miatt ugrál rád, figyeld meg mik azok a helyzetek ahol ez előfordul és már az előtt vedd fel mielőtt ugrálni kezdene.

A játék kezdeményezésének léteznek sokkal kifinomultabb jelzései is. Ne jutalmazd azzal hogy megkapja amit szeretne ha nem szépen kért rá.

Ne simogasd meg, amikor felugrik rád. Nézd teljesen levegőnek. Fond össze a karod a mellkasod előtt. Fordíts hátat neki. Ha a hátadra is ráugrik, lépj ki előle. Mind ezt tedd a legnagyobb csendben.

A blöki szemszögéből a negatív figyelem is figyelem. Tehát ha ellököd magadtól és még le is szidod, máris megkapta amit akart.

Egyes négylábúak a végletekig próbára tehetik a türelmedet. Ne törj meg. Makacsabbnak kell lenned, mint a kutyád.
Meg kell értenie, hogy mostantól fogva ez a viselkedés nem kívánatos a számodra.

Nagyon fontos viszont, a POZITÍV VISSZAJELZÉS. Amikor négy lábbal áll a földön azonnal dicsérd, jutalmazd, simogasd meg. Persze csak módjával, hiszen a túlzott dicséret újra izgalomba hozhatja az állatot. Ha ismét felugrik újra fordulj el tőle.

A KÖVETKEZETESSÉG itt sem elhanyagolandó. Csak akkor fog változni a viselkedése, ha minden egyes próbálkozására ugyan azt a visszajelzést kapja minden embertől.
Ha egyszer engedsz neki – mert már olyan régen találkoztatok – máskor nem, azzal csak összezavarod és így sokkal tovább tart majd elérni a kívánt eredményt.

Azt is gondold át, hogy mennyit foglalkozol a kis kedvenceddel. Ha csak akkor találkozik veled amíg a kaputól besétálsz a lakásba, akkor ne csodálkozz, hogy mindent bevet egy kis figyelemért. Nem fair elvárni az ember legjobb barátjától, hogy fegyelmezetten viselkedjen, ha közben tele van felgyülemlett energiával, amit nincs lehetősége kiengedni. A rendszeres séta és agyi fárasztás is sokat segíthet a probléma megoldásában.

error: Content is protected !!