Kutyuskám

Te is sokat beszélsz a kutyusodhoz?

A kutyád lealább 3 nyelvet ismer:

Elsődleges kommunikációs formája a testbeszéd. Így „beszélgetnek” egymással és a többi állatfajjal egyaránt.

Második az ugatás és a hangadás különböző formái. De ennek változatossága is inkább az embernek szól mintsem a fajtársaiknak.

És a harmadik nyelv, amit megért ez a kivételes képességű állat az nem más mint az emberi beszéd.

De hogyan is érti a kutya a beszédet?
Az ELTE Családi Kutya Program kutatásainak köszönhetően ma már tudjuk, hogy a kutyák agya, hierarchikusan dolgozza fel a beszédet.
Valamint azt is megállapították, hogy az állat meg tudja különböztetni egymástól az ismert szavakat a más hangzású értelmetlen szavaktól.

Egy 2009-es vizsgálat alapján arra is fény derült, hogy egy átlagos négylábú akár 165 szót is meg tud tanulni. A világ legintelligensebbnek tartott kutyusának a szókincse pedig 250 szóból áll.

Egyesek még válaszolni is tudnak.
Biztosan hallottál már a San Diegoban élő Christina Hunger beszédpatológus-logopédusról és Stella nevű kutyusáról, aki jelenleg 29 szót ismer és használ. Egy speciális, gombokkal működtetett szerkezetet segítségével kommunikál a gazdijával.

Akkor miért is ne beszélj a kutyádhoz folyamatosan?
Ha figyelmesen olvastál akkor feltűnt, hogy végig szavakról volt szó.
Mi emberek viszont összetett mondatokban is képesek vagyunk beszélni, akár hosszú perceken keresztül. Azt gondolni, hogy szerencsétlen állat mindent értett a monológunkból helytelen feltételezés.
Arról nem is beszélve, ha állandóan beszélsz hozzá, egy idő után már nem leszel számára annyira érdekes. Ellenben ha csak akkor szólsz, amikor az indokolt, sokkal jobban hegyezi majd a hangodra a fülét.

Következzen egy helyzetgyakorlat:

Képzeld el, hogy most foglak és elviszlek egy teljesen idegen országba. Mondjuk Finnországba.
Lehet, hogy szerencsés vagy és értesz pár szót finnül de a helyi szokások, társadalmi elvárások teljesen ismeretlenek számodra. Kapsz magad mellé egy idegenvezetőt, aki folyamatosan társalog veled, mutogat, magyaráz de Te ebből semmit sem értesz.
Egy ideig figyelsz, hogy hátha a környezetből, a gesztusaiból ki tudsz következtetni valamit de egy idő után úgy elfáradsz, hogy feladod és csak bámulsz ki a fejedből.

Vagy ha én most, a cikk további részét, egy számodra ismeretlen nyelven folytatnám valószínűleg hamar tovább görgetnél.
Nem olvasnál tovább hiszen frusztráló lenne az érzés, hogy nem érted, amit írok.
Képzeld el, hogy Te ugyan ezt csinálod a kutyáddal minden egyes nap.

És pontosan ezért szépen kérlek ne beszélj a kutyához FOLYAMATOSAN.
Igyekezz csak olyan információt adni neki, amit már ismer:
Ügyes vagy! Ül! Szép ül! Fekszik! Szép fekszik!

A fent említett finnországi példa alapján most már el tudod képzelni, hogy milyen frusztráló lehet, ha ilyen gazdi mellett él a négylábú.

Spórold meg kiskutyád idegeit és figyelj oda, hogy a felé irányuló kommunikáció tiszta és számára egyértelmű legyen. Ezzel nagyot lendíthetsz a kapcsolatotok minőségén.

error: Content is protected !!