Kutyuskám

gyakorlati tippek hogyan szoktasd a kutyat az egyedülléthez

Hogyan szoktasd újra az egyedülléthez kutyuskádat ?

Egyre több ügyfelemtől hallom, hogy lassan vissza kell térnie a napi 8 órás, irodába járós munkarendjéhez.
– Mi lesz most a kutyával? – merülhet fel benned a kérdés, ha te is hasonló helyzetben vagy.

Ha kutyuskád a vírus előtti időkben képes is volt egyedül lenni amíg dolgoztál, a karantén ideje alatt bőven hozzászokhatott a folyamatos jelenlétedhez.

Aki hosszútávon gondolkodott az, a lehetőségeihez mérten, próbálta megtartani a napi rutint a home office idején is.

Aki kevésbé volt következetes vagy éppen a járvány elején vett magához kutyát, annak szól ez az írás.

A kutya szemszögéből:
Tudnod kell, hogy a kutya falkaállat, a természetes élőhelyén soha nincs egyedül.
Az ő számára teljesen szokatlan, hogy ’X’ órát egyedül kell töltenie.
Ráadásul a lenyűgőző kötődésük képességéért is tartjuk őket.
Ezért nem is csodálkozhatsz ha 1,5-2 év folymatos együttlét után nehezen viseli, ha hirtelen megváltozik a jól megszkott naprend.
De nem kell bepánikolni. Ezt is, mint oly sok mást, meg lehet neki tanítani hiszen az alkalmazkodóképessége révén bármihez könnyen hozzászoktatható.

Mit lehet tenni?

  • kezdd kicsiben – ha otthon is vagytok ne engedd, hogy állandóan a seggedben legyen, a széked alatt aludjon vagy az öledben. Naponta néhány órára küldd a Helyére + Marad paranccsal érd el, hogy tőled távolabb is megtanuljon pihenni. Ha ez már jól megy akkor a következő lépcsőfok, hogy egy másik szobában kéred tőle ugyanezt.
  • biztosíts számára egy kényelmes és biztonságos fekhelyet
  • adj neki rágcsálni való játékot és finomságokat
  • használj babarácsot – így fizikailag nem tud utánad menni, viszont vizuálisan még elérhető vagy számára.
  • gyakorold az eltávozás és hazaérkezés rituáléját – azt kell megértenie, hogy az a tény, hogy te jössz-mész teljesen normális és mindennapos dolog. Nem kell belőle nagy dolgot csinálni. El fogsz menni és vissza fogsz térni hozzá. Abban, hogy ezt könnyen megértse nagy szerepe van a Te viselkedésednek is. Nem ajánlott eltávozás előtt hosszasan búcsúzkodni és amikor visszatérsz akkor se az legyen az első dolgod, hogy az izgatott kutyát a figyelmeddel, beszéddel, simogatással jutalmazod. Ha így teszel a kudarc garantált.
  • fokozatosan növeld az egyedül töltött időt. Először csak 5 percre hagyd el a lakást. Pl: vidd le a szemetet. Aztán gyere vissza a fent leírt módon. Majd a követkető héten 10 percre menj el és így tovább. Extrém esetben 1-2 percről indul a kutya gazdi páros és hónapok munkája, hogy eljussanak az 1 óráig.
  • figyeld meg hogyan viselkedik, amikor egyedül hagyod – vesd be az okostelefonodat, kamerát. Ez azért fontos, hogy pontosan tudd, hogy mit csinál, ha nem vagy ott. Így a szomszédok sem állíthatnak valótlant és te sem fogod magad teljesen rástresszelni.
  •  ha a folyamat során bármikor hisztizik, sír nagyon fontos, hogy addig nem mehetsz vissza a lakásba/engedheted ki a másik szobából, amíg legalább 5 másodpercig nem volt csendben. Ellenkező esetben csak azt érteted meg vele, hogy ha nyüsszög akkor visszajössz hozzá. A konkrét esetnél fontos megfigyelni a kutya frusztráltságának mértékét. Ha a kutya már pánikol akkor értelemszerűen nem szabad benne hagyni abbban az állpontban. Ha nem vagy biztos milyen állapotban van a kutyusod kérj segítséget.
  • hosszabb otthonhagyás előtt biztosíts számára fizikai/mentális fárasztást – irányított séta, feladatozás, futás
  • korlátozd le a mozgásterét – nem kell neki az egész lakáshoz hozzáférnie. Minél kevesebb tere van mozogni annál nyugodtabb lesz. Ha nem tudod máshogy megoldani akkor érdemes egy kennelt beszerezni. Figyelem: megfelelő beszoktatás nélkül soha ne használd a kennelt!
  • pakolj el mindent, ami potenciálisan szétrágható, lenyelhető, de adj neki olyan biztonságos rágókákat amivel elfoglalhatja magát.
  • hagyhatsz neki halkan bekapcsolt TV-t /rádiót
  • hagyj neki a helyén egy már általad viselt ruhadarabot, hogy érezhesse az illatodat, ez megnyugtathat egyes kutyákat
  • keress egy megbízható kutyasétáltatót, legyen az barát/családtag/hivatásos sétáltató, aki az egyedül töltött idő felében elmegy a kutyusért és kicsit lemozgatja.
  • mérd fel a környéketeken üzemelő kutyanapköziket. Az is egy fajta lehetőség, hogy mind a ketten szokjátok az egymástól távol töltött időt.
  • soha ne büntesd meg ha a távolléted alatt kárt okozott a lakásban, bepisilt, vagy ugatott.

Az itt felsorolt tippek általánosságban értendők. Nem minden négylábúnál fognak beválni. A konkrét esetek kezelése sokkal árnyaltabb.

Ha a kutyusod extrém tüneteket produkál (rombol, órákon át ugat, kárt tesz magában, szökni próbál) érdemes minél hamarabb szakember segítségét kérni.

error: Content is protected !!