Kutyuskám

kistestű kutya egy széklet felé sétál

Kakievés

Emlékszem mikor Zora még kicsi volt éppen sétáltam vele a ligetben. Egyszer csak azt veszem észre, hogy a kiskutyám sehol. Pont egy nagy bokor körül láttam utoljára. Körbejártam de sehol semmi.
Széthúzom az ágakat és azt látom ahogy ez a kis csöppség mohón falatozik valami …ahh most is kirázott a hideg….asszem emberi végtermék volt. Mindegy is.

Azonnal póráz, rohantunk haza, a kutya bűzlött. Amint hazaértünk mindenét is kimostam a kakiból.

Gazdiként nagyon meghökkentő lehet azt látni, hogy a szemünk fénye éppen ennyire undorító dolgot csinál és még örül is neki.

Igen, ma a székletevésről vagyis a koprofágiáról lesz szó.

csoki labrador nyalja a száját

A kaki evést már a kutyák ősei is csinálták. Portyáztak az emberek táborai körül és eltakarították amit csak találtak. Ez akkortájt nagyon hasznos volt az embercsoportok számára. Ez a szokásuk ilyen régről eredeztethető.

A farkasok is a leölt állatból először a beleit és gyomor tartalmat fogyasztják el. Ezzel csak azt akarom felvázolni, hogy számukra ez teljesen normális és ösztönös, ősi viselkedésnek számít.

szürke farkas

Egy vizsgálat arra is rámutatott, hogy a szuka kutyák sokkal nagyobb arányban hódolnak ennek a szenvedélyüknek mint a kanok.
Sőt azt is bebizonyította, hogy a labradorok és a border colliek nagyobb arányban művelik mint pl.: az uszkárok.

Ennek ellenére azt, hogy egyes kutyák pontosan miért is csinálják ezt a számunkra visszataszító dolgot tudományosan még nem sikerült alátámasztani.

A border collie hajlamosabb felenni a kakit

Azért nem hagylak megoldás nélkül.
Nézzük csak milyen okok lehetnek a hátterében:

Egészségügyi probléma:

 • enzimek hiányoznak a szervezetből
 • emésztési zavaruk van
 • belső paraziták
 • vitaminhiány
 • cukorbetegség
 • pajzsmirigy probléma
 • szteroid, antihisztamin szedése
 • a hasnyálmirigy-elégtelenség
 • az irritábilis bél szindróma: amikor a kutya nem tudja teljesen megemészteni az elfogyasztott ételt ezért másodszorra is befalja
fontos a teljeskörű orvosi kivizsgálás

Vannak olyan paraziták (kampósféreg, orsóféreg, epeféreg, ostorféreg, kokcidia) amik az ürülékben rejtőzhetnek.
Uhh ne is mondd tudom nagyon undi de ez van. Ha kutyuskád ilyen kakit eszik akkor ezek a lárvák bekerülhetnek a szervezetébe.

Az erdőben különösen figyelj kis kedvencedre, a vadak széklete szintén betegségeket hordozhatnak.

A kutya számára macska kaki olyan mint nekünk a bonbon. Imádják, igazi ínyenc falat. A különös csábítást a macskák táplálékában található többlet fehérje okozza.

A mostani ízfokozókkal teli tápok kb ugyanolyan minőségben mennek be mint ki, ezért lehet kutyusod számára íncsiklandó falat a saját vagy egy másik kutya ürüléke.

Unalom is előidézheti ezt a rossz szokást

Ha a kutya eredményei nem utalnak egészségügyi problémára akkor meg kell nézni a kutya környezetét.

A kaki evést kiválthatja még:

 • nyugtalanság
 • stressz
 • éhség
 • kevés mozgás
 • a gazda figyelmének felkeltési szándéka
 • unalom: sokat van egyedül, hiányzik neki a figyelem
 • környezetük tisztán tartása: kennelben van
 • anyától elleste az alomban
 • szaporító telepen élt
 • tiltották: így el akarja tüntetni a végterméket
 • területük védelme: eltüntetik a riválisok nyomait
Golden retrivert simogat a gazdi

FONTOS! Ha a kutya ürüléket evett és utána megnyalja a kezed majd te véletlenül megérinted az arcod akkor a te szervezetedbe is bekerülhetnek a kórokozók. Amíg nem oldódik meg a probléma fokozottan figyelj a higiéniára.

Joggal merül fel a kérdés, hogy mit tehetünk a probléma ellen?

Állatorvosi kivizsgálás
Ha rendszeresen rajtakapod kedvencedet ilyen falatok fogyasztásán akkor az első lépés egy teljes körű állatorvosi kivizsgálás mert lehet, hogy ott van a „kutya elásva.” Szükséges lesz egy teljes vérkép, hogy lásd, hogy működik a máj és az emésztőrendszer.
Ki kell zárni az egészségügyi problémát különben ha ez nélkül kezdődik el a viselkedés módosítás az olyan lenne mintha valakit azért szidnánk le mert beteg vagy hiánybetegsége van.

Amíg nem tudni mi a kiváltó ok addig erősen javasolt a rendszeres székletvizsgálat és a féregtelenítés.

ezüst schnauzer kutyus figyeli a gazdit pórázon

Folyamatosan figyeld
A séta során még egy jól nevelt ebről sem célszerű levenni a szemed, de „felevős kutyánál” ez hatványozottan igaz! Mindig figyeld merre mozog, hol szaglászik, különösen feltűnő ha egy konkrét helyen sokáig időzik, ott már valami gyanús.

Használj pórázt
Ha nem lehet megbízni a kutyában a kakievéssel kapcsolatban, vagy még nem tart ott a tréning, vagy olyan helyen vagy ahol elcsábulhat, vagy olyan helyen vagy amit nem ismersz inkább ne engedd szabadon. Így ha rosszul is döntene megvan a kontrollod, hogy megakadályozd benne.

Gazdi felszedi a kutyakakit a kertből

Fúj parancs
Tanítsd meg neki az ő nyelvén mit jelnet, és kínálj fel neki egy sokkal finomabb falatot cserébe: sült csirke, szárított hús, máj, sajt, hurka, sonka, macska kaja – bármi ami sokkal de sokkal finomabb.

A környezet tisztántartása
A leghatásosabb a rendszeres kerttisztítás, kutyapiszok szedés szintén csökkentheti az esetek előfordulását.

Megfelelő táp etetése fontos a koprofágia kezelésében

Válts tápot
Lehet, hogy kutyád kevés tápanyaghoz jut és így próbálja pótolni azt. Tápváltás előtt kikérheted az állatorvosod véleményét vagy végezhetsz saját kutatást is.

+TIPP: ha a táp összetételének első hozzávalója: rizs, krumpli, kukorica, köles, árpa, cukorrépa és társai nem pedig a hús, akkor tedd is vissza a polcra.
A kutyádnak fehérjedús táplálékra van szüksége nem szénhidrátra.

Szellemi fárasztás
Ne hagyd, hogy unatkozzon. Tanuljatok trükköket, használj szimatszőnyeget, okosjátékokat, nyalótálcát, színesítsd a sétaútvonalakat, látogass el vele új helyekre, találj hozzátok illő kutyás sportot. Állítsd kihívások elé mind fizikailag mind szellemileg.

Ahogy látod ez a probléma elég sokrétű lehet. De mindenképpen megéri utána járni hiszen nem lehetetlen a megoldás.

error: Content is protected !!