Kutyuskám

A kutya első fürdetése meghatározó élmény lesz

Első fürdetés

Elérkezett az idő, hogy életében először illatossá varázsold kiskutyádat? Lássuk csak hogyan teheted a fürdést a stresszmentessé:
A fürdetés a kutyának először furcsa lehet

A legfontosabb a FOKOZATOSSÁG és a POZITÍV ÉLMÉNYEK társítása az pancsoláshoz.

Pl: ha a kutya gyanútlanul szaglászik a kertben és lespricceled hideg vízzel az nem kimondottan pozitív élmény.

Vagy ha a fürdőszobában a teli kád vízbe beleállítod mindennemű gyakorlás nélkül az sem feltétlenül segít.

Ne feledd, a fürdetés egy teljesen új szituáció a számára ezért előzetes szoktatás nélkül nem várhatod el tőle, hogy teljesen nyugodtan viselkedjen.

fokozatosan szoktassuk a kutyát

Hogyan is lesz pozitív élmény a tisztálkodás?

Érdemes először bemutatni neki a fürdőszobát és a kádat. Ha teheted add neki a vacsorát ezen a helyen pár napig.
Közben engedd meg a vizet, hogy legyen ideje megszokni hangosan zubogó víz hangját, nyisd ki a samponos flakont, hogy az illatát összekapcsolja a pozitív élménnyel.

Következő alkalommal csinálj ügyességi játékot a kádba való ki és beszállásból.
Ugorjon be és ki egyedül, ültesd le a fürdőkádban, kérj tőle egyszerű feladatokat, amit meg tud csinálni és bőségesen jutalmazd meg érte.
Így az önbizalmát is fejleszted és kellemes érzései lesznek a hellyel kapcsolatban.
A baleseteket megelőzendő tegyél a kád aljára csúszásgátló gumialátétet.

a víz megjelenése a tréningben fontos lépés

Ha már az látod, hogy nem feszeng az adott helyzetben elkezdheted hozzá adni a képlethez a vizet. Először csak pár centit engedj a kádba. Hagyd, hogy felfedezze, tappogjon benne. Ha azt látod jól érzi magát, adj neki pár finom falatot és vedd ki, töröld meg.

Ha bepánikol (akkor valószínűleg túl gyorsan haladsz a szoktatással, lépj vissza oda ahol még nem rettegett). Ilyenkor nem jó, ha ki tud ugrani mert akkor a meneküléssel fogja összekötni a tevékenységet. Csak annyi a dolgod, hogy a kádban tartva kivárod míg megnyugszik. Mozdulataid legyenek határozottak és kiszámíthatóak.
Ha szükséges pórázra is veheted így könnyebb egyhelyben tartani.

Figyeld meg te, hogy érzed magad: ha stresszes vagy, netalán felemeled a hangod, amiért menekülni próbál, ne csodálkozz, ha nem fogja szeretni a fürdést. Végtelenül türelmesen és nyugodtan kell viselkedned.

Legyen minden eszköz a kezed ügyében

ELŐKÉSZÜLETEK
Legyen minden a kezed ügyében. Törölköző, sampon, kefe, jutalomfalat, póráz, merőedény. Ha kell, kérd meg egyik családtagodat vagy ismerősödet, hogy segítsen neked.

Kézmeleg víz a legjobb választás

VÍZ
Figyelj a hőmérsékletére, ne legyen se túl hideg, se túl forró. A kézmeleg víz a legideálisabb. Nem kell, hogy nyakáig érjen, a térd vagy mellkasig érő vízszint bőven elég. Egy merőedénnyel kezdd el bevizezni a kutyust, ha ismeri a zuhanyrózsát azt is használhatod, a lényeg, hogy ne ijeszd meg vele.
Érdemes a hátsó lábaktól, lentről-felfelé, hátulról-előrefelé haladva benedvesíteni az ebet a fejét kihagyva. Finoman, ne kapkodj!
A lényeg a kellemes élmény kialakítása, most még az sem baj, ha nem tökéletesen tisztán kerül ki a kádból.

A kutyust alaposan masszírozd át a samponnal és öblítsd ki ha végeztél

SAMPONOZÁS és ÖBLÍTÉS
Használj kifejezetten kutyák számára készült sampont, amit vízzel hígítva vigyél fel a kutya testére. Nézd meg a csomagolást a pontos arányokat illetően. Alaposan masszírozd bele a bundájába a sampont. Ezt a legtöbb kutya nagyon élvezi.
A samponos habot/vizet ne nyalogassa ne igyon belőle, szemébe, szájába, fülébe ne kerüljön.
Ne sajnáld az időt a sampon kiöblítésére, ha a bundában maradt, bőrirritációt okozhat.

A hajszárító egyes kutyákban félelmet kelthet

SZÁRÍTÁS
Készítsük a törölközőt, amit magunk elé tartva, nagyjából túlélhetjük az öblítés után bekövetkező, víztelenítési technikának álcázott, na akkor most te is csuron víz leszel megtorlást. A maradék nedvességet ezután a törcsivel szárítsuk fel a szőréről.

Ha hajszárítót kell használnod, azt ne az első alkalommal tedd. Ezt előzze meg egy szintén fokozatos, a kutya tempójában haladó, szoktatás. Alapszabály a hajszárítós szárításnál, hogy alacsony hőfokon, óvatosan szárítsd a kutyust, nehogy megégesd a bőrét a túl forró levegővel.

Úgy időzítsük a mosdást, hogy utána a kutyának legyen lehetősége melegben és huzatmentes helyen kivárni amíg a bundája teljesen meg nem szárad. Kinti kutyát csak nyári időszakban fürdessünk.
Kölyköt szintén, nekik még nem olyan kifejlett a hőháztartásuk, mint a felnőtt állatoknak.

a fürdés után a levezetés is fontos

LEVEZETÉS
A tisztálkodás végét célszerű egy nagy játékkal, labdázással jutalomfalattal zárni. Néhány kutya ilyenkor úgy vezeti le a feszültséget, hogy eszeveszett rohangálásba kezd, ezt pár kör erejéig hagyhatod de érdemes még az előtt leállítani, hogy túlságosan belelovalná magát.

GYAKORISÁG
A túl gyakori sampon használat lemossa a kutya bőréről azt a természetes zsírréteget, ami annak védelmére szolgál, ezért érdemes minél ritkábban alkalmazni.
Havi egyszeri fürdés a legtöbb esetben elegendő de ha ettől ritkábban mossuk az még jobb.

error: Content is protected !!