Kutyuskám

A koldulást időben célszerű kezelni

Kunyerálás

Ugye milyen nehéz ellenállni annak a könyörögve kérlelő, csillogó szempárnak amikor éppen a kedvenc pizzádat majszolgatod?!

Az én kutyám már 13 éve próbálja megtörni az ellenállásomat.
Egyelőre mindhiába.
Kőkeményen állom a sarat.

De azért mindig meghagyom neki az utolsó falatot, persze szigorúan csak akkor, ha olyat eszek, amiből ő is kaphat, majd az evés befejezése után megkapja a saját kis táljába.
Tudja a menetrendet, mindig így csináljuk, ennek ellenére minden egyes kajálásnál bepróbálkozik.

kutya minden próbálozása sikertelen kell hogy legyen

De ezt nem csak otthon praktizálja. Hányszor előfordult már, hogy a tömegközlekedésen utazva megcsörrent egy közelben ülő „célpont” elemózsiás zacskója. A kutyám abban a pillanatban felugrott, bemérte a hang forrását és pislogás nélkül figyelte a lehetséges „áldozatot”.

Hogyan alakult ki?
Nem volt mindig ilyen ételmániás. Kicsi korában egyáltalán nem érdekelte, ha éppen a táplálkozáson volt a sor. Egészen addig az ominózus karácsonyi vacsoráig, amikor is a fél éves kiskutya feltűnően csendben volt az ünnepi asztal körül. Belestem az asztal alá, hogy megnézzem miben settenkedik. Pont elkaptam azt a pillanatot amikor az egyik vendég a kutya szájába tuszkolt egy jó zsíros falatot.

a vendég éppen elrontja a kutyát

És az óta nincs megállás. Ha csak meghallja, hogy valaki a földszinten kinyitotta a hűtő ajtót már rohan is le egy kis extra csemege reményében. És igen, ez volt a következő kihívás.
Megértetni a családom többi tagjával, hogy a kutya nem kap semmit az asztaltól, majd ezt követte egy gyakorlati minielőadás arról, hogyan is fogjuk kezelni a kuncsorgást a továbbiakban.

Lássuk csak milyen fajta kéregetők vannak:

– Zora a mentális megtörők közé tartozik. Őket onnan ismerheted fel, hogy csendben, tisztes távolságból ugyan de nagyon intenzíven, mereven, szinte megvetően bámulnak. Egy idő után a nyáladzás is megindul. Uhhh!!

– Vannak a hangosan követelődzők. Ez megnyilvánulhat nyöszörgésben, vinnyogásban, ugatásba. Felettébb zavaró lehet, ha éppen a kedvenc sorozatodat néznéd.

– Vannak, akik tettlegességhez folyamodnak. Felugranak az asztalhoz, a székre, az öledbe. Bökdösnek, összenyálaznak, mindent elkövetnek csak hogy megszerezzék a hőn áhított falatot.

– És persze ne hagyjuk ki a sorból az űbercuki koldulókat sem. Nekik talán a legnehezebb ellenállni hiszen a legcukibb, legártatlanabb fejjel könyörgik ki a nekik járó cupákot.

fontos, hogy következetes maradj

Hogyan szoktasd le róla?
Nagyon sok szabályt hoztam annak érdekében, hogy egy családi ebéd ne arról szóljon, hogy folyamatosan fegyelmeznem kell a kutyát.

1. Nem jöhet az étel/asztal közelébe – minél közelebb van a kutya az izgalmat kiváltó ingerhez annál nehezebb magát kontrollálnia.

2. Nem bámulhatja ahogy a család étkezik. El kell fordulnia valamelyik oldalra de ha nagyon makacskodik teljesen háttal kell feküdnie. Ezzel a technikával kiveszed az egyenletből a vizuális ingert.

3. A helyén kell várakoznia amíg eszünk. Ennek eléréséhez célszerű megtanítani a Helyedre/Marad parancsokat. Én ezt úgy könnyítettem meg neki, hogy kineveztem egy szőnyegdarabot a helyének. Az elején nagyon sokat próbálkozott. Volt, hogy az egész ebéd arról szólt, hogy elküldtem a helyére, lefeküdt de mire visszaértem az asztalhoz újra ott ólálkodott. Ekkor kezdhettem elölről a procedúrát. Ejj, de kitartó volt ez a bulldog. De végül én nyertem.

kitartás és következetesség ez kulcsfontosságú a kunyerálás kezelésében

Ezek a saját szabályaim. Te is kitalálhatsz hasonlókat vagy követheted ezeket. Rajtad áll. Viszont készülj fel! Ha belekezdesz kemény menet lesz. De hidd el megéri!

Ha sikerül leszoktatnod róla mindenki nyugodtabb körülmények között fogja elfogyasztani a vacsoráját és a vendégek előtt sem kell tovább szégyenkezni a kutya pofátlan viselkedése miatt.

Ha egyedül nem megy akkor keress bátran a Facebookon vagy emailben és együtt megoldjuk a problémát.

error: Content is protected !!