Kutyuskám

a játék eresztése rettentően fontos

'KÉREM'parancs - miért így tanítom?

Az én tanítási rendszeremben a ‘Kérem’ parancs azt jelenti, hogy add ide azt a tárgyat ami nálad van és ha már az a kezemben van, akkor nem nyúlhatsz hozzá. Elsőre furcsának tűnhet egy ilyen erős szabály bevezetése de több okból is fontosnak tartom.

Önkontroll
Ha ezt következetesen betartatod a kutyuskáddal akkor idővel kialakul egy megbízható önkontroll a labda jelenlétében.
Ezt a tudását később olyan szituációkba is átültetheted ahol hasonló önmegtartóztatásra van szükség.
A játék lehetősége egyes kutyáknál intenzív izgalmi állapotot idézhet elő hasonlóan a sétára készülődés vagy egy másik kutya látványához.
De ha a kedvenc játéka jelenlétében megtanítod nyugodtan várakozni akkor a későbbiekben ez a viselkedés egyéb, izgalmas ingerek mellett is könnyebben elvárható tőle.

a játék mellett a nyugodt viselkedést is meg kell tanítani

Biztonság
Ahogy a videóban is láthatod egy hasonló korú gyerek nem gondolkozik hanem fogja és odanyúl a labdáért.
A kutyus itt nagyon szépen eltűri ezt és ha rá is fog a játékra, óvatosan teszi.
Egyes esetekben viszont előfordulhat, hogy az eb nem ennyire türelmes és esetleg intenzívebb módon védelmezi a számára oly nagy értékkel bíró tárgyat. Ha nem is rossz szándékból de odakap, megeshet, hogy fájdalmat okoz a gyereknek.

Ha a te környezetedben nincs is ilyen korú kisember akkor is megtörténhet, hogy a parkban odafut hozzátok egy és kérdés nélkül elveszi a négylábú labdáját. Velünk is előfordult már ilyen nem egyszer.

Mivel Zorának a kezdetektől így tanítottam a labdázás szabályait ezért bátran hagyom nekik, hogy együtt játszanak. Persze azért figyelem az interakciót.
Nálam alapszabály, hogy gyereket és kutyát semmilyen körülmények között nem hagyok felügyelet nélkül.

A tiszta kommunikáció érdekében van egy másik szavunk is a ‘Tiéd’ ami azt jelenti, hogy megfoghatja a labdát függetlenül attól, hogy az a kezemben vagy a földön van.
Így könnyen jelezhetem számára, hogy éppen mi az, amit szeretnék tőle.

error: Content is protected !!