Kutyuskám

kutya elsosegelydoboz mi legyen benne kutyuskam.hu

Elsősegély doboz

Benned is felmerült már a kérdés, hogy mit is pakolj a kutyuskád elsősegély dobozába?

Akkor olvass tovább mert kedvenc állatorvosunk Dr.Nagy Tamás ma ezt a témakört járja körül.

Fontos megjegyezni, hogy az elsősegélynyújtás pusztán időnyerés, a kutya állapotának stabilizálása arra az időre, amíg állatorvoshoz kerül. Lássuk tehát, hogy melyek azok a:

  • gyógyszerek
  • fertőtlenítőszerek
  • eszközök

amiket javasolt állattartóként beszerezni, hogy szükség esetén gyorsan enyhíteni tudjuk a bajt.

kutya elsősegély doboz tartalma kutyuskam.hu

Hőmérő
Célszerű olyan modellt választani amelyik gyorsan működik és digitális.
Kedvencünk testhőjét legmegbízhatóbban a végbélen keresztül tudjuk lemérni. Ehhez nekünk és a kutyánknak is gyakorolni kell, de rendkívül hasznos tud lenni, ha időben felfedezzük a rendellenes testhőmérsékletet.

Kutyák esetén a normál testhőmérséklet 37.5 és 38.5 C közé esik nyugodt körülmények között, de egyes tényezők ezen tudnak változtatni és egyedi különbségek is előfordulnak.
Nem az a cél, hogy minden nap ellenőrizzük kedvencünk testhőjét, de ha tudjuk, hogy nyugalmi körülmények között mennyit szokott mutatni, akkor hamarabb realizálhatjuk a problémát, ha valami eltérést tapasztalunk.

A 38.5 fok fölötti hőmérsékletek esetén nem kell egyből megijedni, kis mértékű növekedést akár stressz is okozhat.

Ha 39.5-40 C fölött már érdemes mielőbb orvoshoz fordulni.

Ha 37 C alá csökken a testhőmérséklete kedvencünknek és megbizonyosodtunk róla, hogy pontosan mértünk (itt jön képbe a gyakorlat), akkor már nagyobb a baj, főleg akkor, ha ismert szívbetegről van szó és gyors közbelépésre van szükség.

retriver kutya eslősegély dobozzal a szájában kutyuskam.hu

Gyógyszerek
Ahogy arról korábban már szó volt, az emberek számára gyártott gyógyszerek nagy részével igen komoly egészségkárosodást tudunk okozni kutyánk,  számára, így általánosságban nem javasolt semmiféle otthoni készítményt adni kedvencünknek, ami nem neki lett felírva.

Természetesen egyes betegségek esetén – epilepszia, szívbetegség –  vannak emberi gyógyszerek, amiknek az otthoni beadása gyors segítséget jelenthet krízis esetén, de ezek mind vényköteles készítmények és az állatorvos testtömeg alapján megfelelő dózist fog előírni kedvencünk számára.

Ilyenek például a vízhajtók, görcsoldók, stb. Ezekből mindig legyen otthon vészhelyzet esetére.

Érdemes kalciumot is tartani otthon enyhébb allergiás reakciók esetére, bár ennek hatékonysága megkérdőjelezhető. Ha a kutya magától nem issza meg a kalciumos vizet akkor célszerű egy műanyagfecskendővel a szájába juttatni a folyadékot. Persze vigyázni, hogy közben nehogy félrenyeljen.

Szintén ajánlott otthon tartani pre- és probiotikumot enyhe hasmenés kezelésére.

kutya láb kötözés elsősegély

Sebkezelés, fertőtlenítők
Mivel sérülések bármikor előfordulhatnak, így egyes sebkezelők és kötszerek is jó, ha kéznél vannak.

Fertőtlenítésre elsősorban Betadine oldatot javasolnék, mivel ez viszonylag szövetbarát és senkinek nem hiányzik, hogy a gazdit is a sebészetre kelljen vinni egy fájdalmas sebkezelést során elszenvedett harapás miatt.

Természetesen csak akkor szabad a sebeket kezelni, ha az állat is engedi azt és nem okozunk vele kárt (pl: túl szoros kötés felhelyezése, szem környékén alkoholos fertőtlenítő használata, stb).

Ugyan erre a célra célszerű otthon tartani pár:
steril tampont
kötszert
rugalmas pólyát és
– egy ollót
A felületes sérülések fertőtlenítése elvégezhető otthon, de a mélyebb, súlyosabb sebek természetesen orvosi ellátást igényelnek.

A szakszerű kötözést szintén érdemes gyakorolni, hogy ha kell, tudjuk mi a teendő.

kutya kullancs csipesz használatban

Kullancs csipesz
Mivel kullancs bármikor kerülhet kedvencünkbe, így javasolt otthon tartani kullancs eltávolítót is. Ezek használata rendkívül egyszerű és elkerülhető velük a beszakított fejek, begyulladt területek és az állatorvoshoz való utat is megspóroljuk.

Az eltávolítást célszerű minél hamarabb elvégezni, ezzel minimalizálva a fertőzések átvitelének esélyét. Ha már nagyméretű kullancsot találunk kedvencünkben, akkor az eltávolítást követően célszerű egy vizsgálatra és konzultációra bejelentkezni állatorvosunkhoz.

+TIPP
Érdemes az aktuális állatorvosi ügyeletekre is rákeresni. Csinálhatsz akár egy listát is a telefonodba, hogy ne akkor kelljen keresgélni ha már megtörtént a baj.

error: Content is protected !!