Kutyuskám

Kutyák érzékei - Látás

Biztos te is sokszor merültél már el kutyuskád melegséget árasztó szemeibe. De vajon belegondoltál valaha hogy pontosan, hogyan is látja a világot? Tényleg igaz, hogy kis kedvenceink csak fekete-fehér színeket látnak? És mi a helyzet a távolságokkal? Miért fut el a narancsszínű labda mellett annyiszor? Ha kíváncsi vagy a válaszokra olvass tovább.

Mit is jelent a dikromatikus?

Amikor megszületnek szemük még zárva van, csak 7-10 naposan nyitják ki először. Sok emlőshöz hasonlóan az ő látásuk is dikromatikus azaz kétszínlátó. Szemükben csak kétféle csapsejt található. Látnak tehát színeket, csak nem olyan intenzitással és élénken mint mi. Az ő világukat ilyen szürkés, sárgás, kékes árnyalatban képzelheted el leginkább.

Tudtad?

  • a vöröset, a zöldet, a narancssárgát képtelenek megkülönböztetni egymástól – ennek tudatában amikor bemegyek egy kutyás boltba és nézem azt a rengeteg ezerszínű kutyajátékot akkor mindig felmerül bennem a kérdés, hogy a gyártók ennyire nincsenek tisztában azzal, hogy milyen színeket nem érzékel a kutyám? Csak képzeld el a narancssárga labdát a zöld fűben.
  • a mozdulatlan tárgyakat és élőlényeket nehezebben veszik észre – ezért van az, hogy ha például egy macska közel áll a kutyához de teljesen lemerevedve akkor azt a négylábú kisebb valószínűséggel látja meg
  • a mozgásra adott extrém gyors reakciójuk viszont elképesztő – én ezt a tulajdonságot használom ki amikor a kutyám figyelmét magamra akarom irányítani, fel-le mozgok így könnyebben észrevesz
  • távolra nem látnak élesen
  • sötétben sokkal jobban látnak mint mi emberek
  • a mintákat jobban meg tudják különböztetni mint a színeket
  • a kutya számára nem a látás az elsődleges érzékelési forma

Imádom készíteni ebben a témában a bejegyzéseket.

Most már tudjuk, hogy a kutya orrában micsoda szuperérzék rejtőzik, hogy mennyire tökéletes a szaglása és a látásáról is lehullott a fekete fehér lepel.

Hiszem, hogy minél jobban megértjük kutyuskánk működését annál jobban tudunk majd az ő nyelvén szólni hozzá.

error: Content is protected !!