Kutyuskám

Mennyit gyakorolj kutyuskáddal?

Sokszor kérdezik tőlem a Gazdik: mikor és mennyit gyakoroljanak a kutyával?
A rövid válasz az, hogy MINDIG.

Ha most felhúztad a szemöldököd akkor olvass tovább.

Kutyával élni egy életforma. Attól a pillanattól fogva, hogy felkelsz – remélhetőleg nem ő kelt fel amikor kedve tartja – addig amíg fel nem lövik a pizsit ha akarod, ha nem tanítod a kutyád.

A négylábú egész nap figyel téged és az aktuális történésekre adott reakcióid alapján alakít ki bizonyos viselkedésformákat. Például: ha mindig eldobod a labdát amikor ugat, akkor azt tanulja meg, hogy ha azt szeretné, hogy eldobd a labdát ugatnia kell.

Ez az, amit sok gazdi nem is vesz észre és ebben a konkrét esetben önkéntelenül is arra tanítja a kutyáját, hogy az ugatással elérheti a célját.

Ahhoz, hogy egy adott viselkedés például a padkaszabály = megáll a járda szélén és nem lép le a járdáról az engedélyed nélkül – rögzüljön, nagyon sok ismétlés szükséges.

Különböző időpontokban, helyszíneken, helyzetekben kell a kutyával gyakorolni amíg kialakul benne a rutin és megérti, hogy minden egyes felületváltozásnál meg kell állnia.

És még ilyenkor is mindig ellenőrizned kell, hogy megcsinálja-e mivel az utcai közlekedésben sok olyan inger van jelen, ami könnyen elvonhatja a figyelmét.

De hát pont erre való egy türelmes, határozott Vezető. Előrelátóan, felmérve az esetleges zavaró tényezőket irányítja kutyusát.

Ha kutyasuliba/egyéni tréningre jártok akkor óráról-órára egyre több lesz a házi feladat.

A különböző parancsok jelentését egyenként megtanítod a négylábúnak. Ennek a mikéntjében segít a tréner.
Majd következik az unalomig ismétlése a feladatoknak.

Arra a szintre kellene eljutni vele, hogy kimondod az adott szót és a kutya magától végrehajtja a feladatot.
Nem másikat, vagy éppen azt, amit ő gondol hanem azt, amit Te kértél.

Ha már idáig eljutottatok akkor fogod megérteni mért kellett annyit gyakorolni.
A sok különböző feladat ilyenkor áll össze egy nagy egésszé és könnyíti meg számotokra a mindennapokat.

Ennek az eredménynek az elérésében azonban óriási szerepet játszik a Te kitartásod és következetességed.

Nagyon fontos megérteni, hogy ha csak hetente egyszer gyakorolsz kutyuskáddal a kutyaiskolában/egyéni óra előtt az nem lesz elegendő.

Ha az eb tudását biztos alapokra szeretnéd helyezni akkor rá kell szánnod az időt és energiát. Az iskolában tanultakat neked kell átültetned a mindennapokba, hogy helyszíntől/helyzettől függetlenül elvárható legyen a kutyától a feladat teljesítése.

error: Content is protected !!