Kutyuskám

több kutya több gond

Több kutya a családban

Arról, hogy mikor érdemes új kutyát hozni a már meglévő mellé és, hogy milyen szempontok alapján lehet kutyát választani már az előző posztokban beszéltünk.

Most lássuk mire érdemes figyelni a több kutyás háztartásokban.

Hierarchia
A faj természetes adottsága, hogy ha egynél többen vannak, ott már kialakul egy bizonyos sorrend.

Az sem ritka jelenség, hogy a szerepek a falkán belül, tevékenységtől függően változnak. Pl: valaki a fekhelyek elosztásánál vállalja fel a megmondó szerepet, viszont a labdázásnál maga elé engedi a társát, és megint más kutyus fog a sor elejére törekedni, amikor a jutalomfalat megszerzéséről van szó.

Nem tudod eldönteni, hogy melyik kutyád a domináns egy adott helyzetben?

a domináns kutya mindenben az első

Csak figyeld meg a viselkedésüket.
Ha a kutyusaid aránylag hasonló személyiségűek, akkor nagy valószínűséggel a felcserélős technika lesz rájuk jellemző.
Ha viszont van egy erősebb jellemű négylábúd akkor ő lesz mindenhol az első.
Az övé a legjobb fekvőhely, a legfinomabb falat és a labda is.

a természetes sorrendet mindig tartsd figyelemben ha több kutyád van

Miért is fontos megérteni és fenntartani az egészséges hierarchiát?

Ha nem méred fel, hogy – ideális esetben utánad – ki a következő a rangsorban és nem az alapján osztod szét a figyelmet, ételt és játékot (a kutyák számára ezek erőforrások) akkor egy tömegverekedés kialakulását idézheted elő.

Ha ugyanis az első jutalomfalatot nem a rangsorban rögtön alattad lévő eb kapja, hanem egy alacsonyabb pozíciójú kutyus, az az Ő világukban szemtelenségnek számít és eme helytelen viselkedés korrekcióért kiált.

A jutalom osztásnál figyelj a sorrendre

Jobbik esetben a domináns egyed nem téged fog helyre tenni hanem azt a társát, aki el merte venni a falatot mielőtt ő azt megkapta volna.

Ezért célszerű a domináns kutyának elmagyarázni, hogy a többiekkel szemben mikor és milyen erőségű irányítást engedhet meg magának.

Semmiképpen se engedjük, hogy az erősebb terrorizálja a többieket, hiszen ez a vezetői tekintélyünk megkérdőjelezését vonhatja maga után.

Ne feledjük, az utolsó szó mindig a miénk kell, hogy legyen!

az idősebb kutya ne egyedül nevelje az új kutyát

Előnyök:

  • soha nincsenek egyedül
  • elszórakoztatják egymást
  • a tapasztaltabb segíthet átadni a tudását az ifjoncnak (persze az új jövevény nevelését nem csak a régi motorosra kell bízni, a gazdinak is sokat kell foglalkoznia vele). Ezt viszont csak akkor érdemes kihasználni, ha az idősebb kutyus jól nevelt, stabil az idegrendszere, hiszen nem csak a jót, de a rosszat is eltanulhatják egymástól.
  • a tréningezésük során ki lehet használni az egészséges féltékenységet, mint motivációt és a szociális tanulás képességét
  • a gazdi garantáltan nem fog unatkozni, mindig lesz kire figyelni
minden kutyának legyen saját fekhelye

Hátrányok:

  • több kutya = több kiadás (állatorvos, táp, eszközök, baleset akár az összessel egyidőben is történhet, erre a gazdinak mentálisan és anyagilag is fel kell készülnie)
  • ha az egyik eb labilis idegrendszerű, agresszív, erős vadászösztönnel van megáldva vagy territoriális, a másik jelenléte ezt felerősítheti
  • minden négylábú számára biztosítani kell a minőségi időt amikor csak a gazdival ketten csinálnak valamit. Ehhez elengedhetetlen az átgondolt napi rutin bevezetése, ami garantálja, hogy mindenki megkapja az igényeinek megfelelő tréninget, sétát és figyelmet.
  • minél több a kutya, annál több helyre van szükség. Fajtától és habitustól is függ, hogy melyik, hol és hogyan szeret pihenni. Van amelyik csak a többiek társaságában érzi jól magát, megint mások már attól is idegesek lesznek, ha társuk elsétál mellettük. A gazdi feladata biztosítani, hogy minden személyiségtípusnak legyen lehetősége a nyugodt pihenésre.
  • több kutyussal tréningezni egyszerre nagy odafigyelést igénylő feladat, a különböző energia és tudászintű ebek más-más módon hajtják végre ugyan azt a feladatot, így a jutalmazás időzítésénél nehezebb a dolgunk.
kis testű kutyák falkája egyszerűbbnek tűnhet

Nemek/Fajták:
Az sem mindegy, hogy csak kanokból vagy csak nőstényekből áll össze a falkánk vagy ’vegyesfelvágottról’ beszélünk.
Ezen belül az ivartalanítást is át kell gondolni, hogy még csak véletlenül se gyarapítsuk a már így is nagy számú nem kívánt szaporulatot.
Szintén fontos egy falkánál, hogy csupa szobacirkáló alkotja vagy több, erős, nagytestű fajtát tartunk egyszerre.
Az alapszabályokat mindkét esetben érdemes betartatni, de az erős jellemű kutyák között a Gazdinak jobban kell ügyelnie a fegyelemre.

nézni ahogy két kutya játszik boldogság

Csodálatos élmény figyelni ahogy két kutya együtt játszik. Mindenképpen nagy élmény több ebbel együtt élni de több felelősség is.

Új kutyus befogadása esetén ajánlott reálisan végiggondolni, hogy a már meglévő négylábúnk mennyire kiegyensúlyozott.

Az új kutya érkezése új kihívásokkal állítja szembe a család minden tagját.
És valahol pont ez az izgalmas benne.

error: Content is protected !!