Kutyuskám

A legproblematikusabb időszak a kutya fejlődésében

Tinédzser a kutyám!

A kölyök fejlődési szakaszairól már beszéltem. Most ebből szeretném kiemelni a kutyus számára sem könnyű dackorszakot.

Arról ismerheted fel, hogy egyre kevésbé fogad szót és egy sima Ül vezényszó hallatán is úgy néz rád, mintha most hallaná először.

Szeretnélek megnyugtatni, nem cserélték ki a kutyádat az éjjel az ufók. Csak annyi történt, hogy a kiskutyád átlépett a fejlődése következő szakaszába a kamaszkorba.

kiskutyád átlépett a fejlődése következő szakaszába a kamaszkorba.

Ezen minden kutya átmegy, hiszen ez egy teljesen normális része a fejlődésnek.

Mindegyik egyed máshogy éli meg. Van, akinél intenzívebb és van akinél annyira nem feltűnő. Azt, hogy melyik kutya mikor éri el a pubertás kort befolyásolja a fajtája és a mérete is.

Általánosan 6-8 hónapos kor körül, a nemi éréssel együtt kezdődik és durván 1-1,5-2 éves koráig tart

a legtöbb kutya 8 hónapos és 2 éves kora között kerül menhelyre

Szomorú tény, hogy a legtöbb kutya ebben az átmeneti időszakban – 8 hónapos és 2 éves kora között – kerül menhelyre mert sokan nem bírnak vele.

Nem lehet letagadni, hogy ez a legproblematikusabb időszak a kutya fejlődésében.
De kérlek, bármennyire is idegesítő a viselkedése tartsd észben, hogy nem szándékosan csinálja, nem tehet róla és egyszer túljuttok ezen az időszakon is.

Az eb egész szervezete bonyolult változásokon megy át

FIZIKAI VÁLTOZÁSOK
Az egész szervezete bonyolult változásokon megy át:

  • Az állat agyának érzelmekért felelős része növekedésnek indul. Ezért van az, hogy ilyenkor a kutyák intenzívebben reagálnak a külső ingerekre. Az agykéreg azon funkciója ami a tudatos és akaratlagos cselekvést irányítja, csökken. Ezért okoz nehézséget a pubertás korú kutyának az impulzusok kontrollálása.
  • A kanokat elönti a tesztoszteron, ettől elkezdik emelni a lábukat, jelölnek és intenzíven érdeklődnek a szukák iránt
  • A szukák szervezetében megemelkedik a ösztrogén és progeszteron nemi hormon , ekkor tüzelnek először – 6-11 hónapos kor között.
  • A fogváltás befejeződik de ahhoz, hogy a végleges fogazata rendesen be tudjon csontosodni, beépülni az ínybe rendszeresen használnia kell. A kamasz kutyák ezért rágnak annyit.
  • Egyre ügyesebben használja a testét, az érzékeit, az erejét. Mozgékony, energikus, fáradhatatlan, játékos és aktív lesz.
6 hónapos kora körül megjelenik a második félelmi időszak

VISELKEDÉSBELI VÁLTOZÁSOK

  • 6 hónapos kora körül megjelenik a második félelmi időszak. Ez abban nyilvánul meg, hogy olyan dolgoktól, történésektől amik eddig nem voltak félelmetesek, most megijedhet.
    Az ilyenkor átélt, akár egyszeri rossz élmény is hosszantartó félelemmé, akár fóbiává is alakulhat. Például műtét vagy fájdalmas kezelés az állatorvosnál egy életre kialakíthatja az attól való félelmet.
    Nagyon fontos, hogy ezeket a helyzeteket gazdaként hogyan kezeljük, mennyire tudunk segíteni kutyuskánknak leküzdeni és jó élményé változtatni ezeket a kihívásokat. A belekényszerítés és leszidás nem a legmegfelelőbb problémakezelés ilyen helyzetekben.
  • eddig mindenkivel jól kijövő kölyök távolságtartóvá válhat
  • meg jelenhetnek az első komolyabb viselkedésproblémák mint: a vihartól való félelem, a szeparációs probléma, az agresszió, a reaktivitás, az érték féltés – különböző tárgyak, gazda bevédése és a területvédő viselkedés
  • jellemzően feszegeti a határait és kipróbálja, meddig játszhat a türelmeddel
  • magabiztosabb lesz, önbizalma megerősödik ennek hatására akár vakmerővé is válhat. Lobbanékony, önfejű, akaratos, dacos, féktelen és engedetlen lesz.
  • már nincs akkora igénye arra, hogy állandóan a közeledben maradjon, egyre távolabb merészkedik tőled és igényli az önálló felfedezést
  • egyre kíváncsibb lesz, mindent fel akar fedezni – ennek az érdeklődésnek a célja, hogy minél jobban megismerje környezetét és fejlessze az agyát. Ha a felfedezésről sokszor letiltják akkor hamar elmehet a kedve, bátortalan, félős lehet. Ha viszont kellemes élményeket szerez akkor később kiegyensúlyozott felnőtt válik belőle.
  • a nemi érés és a tomboló hormonok miatt kihívóan viselkedhet, azonos nemű kutyákkal akár kötekedővé is válhat, idegen kutyák irányában fokozódhat az agressziója.
  • a többi kutyával folytatott játék már nem csak játék, hanem a másik erejének felmérése, illetve a megfelelő pár kiválasztására tett kísérlet is egyben. Előfordulhat hogy a „hágással” is próbálkozik– kutyákon, embereken, tárgyakon – ez az időszak felkészülés az utódnemzésre, ebben a korban természetes.
  • olyan mintha elfelejtette volna az összes eddig tanult vezényszót és helyes viselkedést
  • kialakul az adott kutya fajtájára jellemző tulajdonságai és jelleme, karaktere – ezért nagyon fontos tudni, hogy milyen célra tenyészették ki és lehetőséget biztosítani számára, hogy megfelelő módon kiélhesse az ösztöneit.
játék már nem csak játék, hanem a másik kutya erejének felmérése

MIT TEHETSZ?

Közös idő legyen szent!
Ne telefonálgass vagy járjon máshol az eszed. Figyelj oda a kutyádra, hogy ne szalaszd el és mindig meg tudd erősíteni ha jó döntést hozott és azonnal ki tudd zökkenteni ha valamilyen nem kívánt viselkedést mutat.

Mit szabad és mit nem?
Ez az időszak kiemelkedően fontos a felnőttkori engedelmessége kialakításában. Ilyenkor dől el, hogy milyen szabályokat kell betartania. Ha valamit 15x tiltottál és a kutya újra megkérdőjelezi azt, akkor tizenhatodjára se engedd meg neki. Még akkor se ha már teljesen belefáradtál. Ha csak egyszer engedsz ilyen esetben akkor azt később sokkal nehezebb lesz újra írni a fejében. Ki kell tartanod!

Ne hagyd rá!
Ha valamit kérsz a kutyádtól, az legyen elvárás, hogy meg kell tennie. SOHA ne hagyd rá mert azzal azt üzened neki, hogy nem kell megcsinálnia amit kérsz. Persze csak olyat kérhetsz tőle amit már előtte megtanítottál neki.

Maradj türelmes és következetes

Maradj türelmes és következetes!
Még ha kétszer olyan sokáig is tart vele bármit is csinálni ne add fel, csak ismételd el vele újra és újra, várd ki amíg megcsinálja amit kértél tőle, segíts neki ha kell.

Legyél egyértelmű!
Ha tiszteletlen, azonnal, következetesen, határozottan és komolyan gondolva tiltsd. Ha ügyes volt és megcsinálta amit kértél legyél nagyon büszke és dicsérj, jutalmazz bőven.

Ne ess kétségbe!
Ha az eddig gond nélkül teljesített feladatot hirtelen „elfelejtette” maradj nyugodt és lépj vissza egy szintet és onnan folytasd a gyakorlást.

bármennyire is idegesítő a viselkedése tartsd észben, hogy nem szándékosan csinálja

A tanítás
Legyen intenzív, rövid, játékos és élvezetes a kutya számára. Ebben a korban akár már 15-20 percet is gyakorolhatsz vele persze tegyél bele több játékos kioldást és „szimatszünetet”. Ha ez túl soknak tűnik akkor térj vissza az alapokhoz.
Fontos, hogy azt érezhesse elégedett vagy vele, hogy valamit jól csinált, amiért aztán sok-sok dicséret és finom falat jár.

Állítsd kihívások elé!
Minden nap ki kell elégíteni a fajta igényeit, nem csak hétvégén.
Olyan változatos mozgásra van szüksége ahol le tudja vezetni az energiáit és ami fizikailag és mentálisan és kihívások elé állítja.
A megfelelő és rendszeres mozgás fejleszti a és erősíti a csontokat és az izmokat, a szívműködést a vérkeringést és az anyagcserét is.

Ez lehet:

  • pórázas láb melletti séta – a legfontosabb eszközöd, a kutyád követ téged, oda megy ahová te megáll ha te is , fizikailag és mentálisan fárad és épül a kettőtök kapcsolat
  • vándorlás
  • túrázás
  • közös játék a többi kutyával/gazdival
  • közös gyakorlás – ami frissen tartja az eddig elsajátított tudást.
  • várakozás – fontos tulajdonság és rászoktatja a kutyát, hogy gondolkozzon mielőtt ész nélkül cselekedne. Az önkontroll gyakorlása legegyszerűbben a játékos feladatokon keresztül lehetséges.
error: Content is protected !!